Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 02.04.2016.
08:12 >> 20:22h
N. Jokić - Vesti A

Olandu banke važnije od naroda

Ukoliko bi se predsednik pobunio i počeo da sprovodi predziborna obećanja, banke i krupna industrija bi mu otkazali "prijateljstvo".

Sukobi na ulicama Pariza: Sindikati ne popuštaju Olandu

Prvo je prošle nedelje u Skupštini odbačen predlog o izmeni Ustava i novog Zakona o oduzimanju državljanstva, a onda je oko milion studenata, radnika, službenika, đaka izašlo na ulicu odlučni da obore predlog Zakona o radu. Bio je to još jedan šamar predsedniku Olandu izabranom 2012. godine da bi ostvario nade francuske levice o socijal-demokratskom modelu društva. "Oland - izdajnik", pisalo je između ostalog na transparentima iako je bilo i tipično francuskih poruka kao "Ne - noćnom radu - noću vodimo ljubav".

Visoka nezaposlenost

Za sada Francuska ostaje jedna od zemalja sa najvišom stopom nezaposlenosti u EU. Kao nezaposleni vode se svi koji nemaju minimalnu zaradu od oko 1.200 evra i ne uplaćuje im se penzijsko i zdrastveno osiguranje. Kada bi se u Francuskoj uveli nemački zakoni o radu, jasno je da bi već zbog načina prebrojavanja, nezaposlenost bila smanjena bar za pola.

Francuska je prezadužena i svakodnevno uzima nove kredite po veoma niskim kamatama da bi otplatila stare. Ukoliko bi se predsednik pobunio i počeo da sprovodi predziborna obećanja, banke i krupna industrija bi mu otkazale "prijateljstvo". To delimično objašnjava zašto Oland ništa nije uradio da se uvedu takse za berzanske transakcije, da se primoraju multinacionalne kompanije da plaćaju poreze umesto da sve ide na leđa građana i malih i srednjih preduzeća.

Ostaje međutim ono što najviše zabrinjava - a to je kako smanjiti nezaposlenost koja iznosi 10 odsto. Poslodavci u Francuskoj teško se odlučuju da bilo koga zaposle za stalno jer je otpuštanje administrativno i pravno komplikovanije od razvoda. Zato zapošljavaju uglavnom na određeno vreme, a sa takvim ugovorom o poslu ne možete ni da iznajmite stan, ni da dignete kredit za stan.

Predloženi Zakon o radu nazvan "zakon El Komri" po prezimenu ministarke rada predviđa, između ostalog, izmene koje bi olakšale otpuštanja radnika i faktički ukinule maksimalno radno vreme od 35 sati nedeljno - najkraće u EU. Vlada premijera Valsa unela je neke kompromisne izmene o mogućnosti da država plaća radniku odštetu ako nije otpušten svojom krivicom, kao i da isti zakoni ne važe za velike korporacije i mala i srednja preduzeća. Poslodavci odbijaju kompromis, a udruženi sindikati takođe neće ni da čuju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online