Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.04.2016.
11:36
Vestionline A

VIDEO: Premijer Islanda pobegao sa intervjua zbog "Panama liste"

Premijer Islanda Sigmundur Gunlegson pobegao je sa intervjua švedskoj televiziji SVT nakon što mu je postavljeno pitanje o of-šor kompaniji "Vintris" koja pripada njemu i njegovoj ženi.

printscreen
Pobegao sa intervjua zbog pitanja o "Panama listi": Sigmundur Gunlegson

Prvo se islandski premijer unervozio i počeo da šeta po prostoriji, a zatim je optužio novinare da su ga na prevaru doveli na intervju.

Na kraju je Gunlegson izašao sa rečima "Šta pokušavate da uradite? To je potpuno neprihvatljivo!"

Novinari su imali informaciju o aktivnostima kompanije "Vintris" zahvaljujući odlivu informacija panamske advokatske firme "Mosak Fonseka".

U dokumentima se navodi da su Gunlogsond i njegova žena 2007. kupili of-šor kompaniju i prebacili na njen račun nekoliko miliona dolara koje su dobili nakon prodaje privatnog biznisa.

Ali nakon što je 2009. godine Gunlogsond postao član parlamenta Islanda, on nije obelodanio svojih 50 odsto udela u kompaniji. Nakon osam meseci Gunlogsond je svojoj ženi prodao svoj udeo za jedan dolar. 

Demonstracije zbog afere, parlament o smeni premijera

Reuters
Islanđani protiv korumpiranosti svog premijera

Više od 15.000 ljudi okupilo se na protestu u Rejkjaviku, ispred zgrade parlamenta, zahtevajući da premijer Sigmundur Gunlegson podnese ostavku jer je u "Panamskim papirima" navedeno da su on i njegova supruga prikrili multimilionske dolarske investicije u inostranstvu.

Islandski mediji navode da su demonstranti zatražili da vladajuće stranke raspuste parlament i da se raspišu prevremeni izbori. Pojedini mediji preneli su da se na protestu okupilo oko 22.000 ljudi.

Policija je saopštila da je ovo bio najveći skup u Rejkjaviku, veći i od protesta u vreme finansijske krize 2008. godine. Islanđani su tokom protesta lupali u šerpe i bacali toalet-papir, mleko, jaja i banane na zgradu parlamenta.

Mediji prenose da je među njima vladalo mešovito raspoloženje besa, razočaranja i šokirnosti.

Islandski parlament danas bi trebalo da raspravlja o zahtevu opozicije da premijer bude smijenjen. 

Gunlegson je u ponedeljak izjavio da je neće podneti ostavku zbog ove afere. On je insistirao da nikada nije posedovao novac u inostranstvu i tvrdi da je njegova supruga, koja je nasledila bogatstvo od svog oca, platila sve poreze u Islandu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online