Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 31.05.2010.
20:51
Tanjug A

Kinezi godišnje "sakriju" tri miliona beba

Kinezi svake godine "sakriju" oko tri miliona novorođenih beba kako bi zaobišli zvaničnu politiku prema kojoj bračni parovi smeju da imaju samo jedno dete, a koja je na snazi od 1978. godine, pokazalo je nedavno istraživanje.


Kineska vlada uvela je ovu meru u pokušaju da zaustavi rast najbrojnijeg stanovništva na svetu. Vlasti se trude da kontrolišu svaku trudnoću, a zvaničnici za porodično planiranje imaju ovlašćenje da primoraju žene na abortus i sterilizaciju, kao i da nadgledaju njihovu kontracepciju.


Politika jednog deteta se ne primenjuje na sve Kineze. Bračnim parovima na selu dozvoljeno je da imaju drugo dete ukoliko je prvo devojčica. Dvoje dece mogu da imaju i supružnici ukoliko su oboje jedinci.


Kazne za one koji prekrše zakon mogu biti drastične. Zaposleni u državnim firmama mogu da izgube posao, a drugi da budu kažnjeni visokim novčanim iznosima ili rušenjem kuća. Moguća je i kazna zatvora.


Međutim, sve je veći broj Kineza, naročito onih imućnijih, koji su spremni da rizikuju i prekrše zakon kako bi imali više dece, pokazalo je istraživanje demografa Lianga Džongtanga koje prenosi londonski "Telegraf".


Analizirajući podatke popisa, Liang je otkrio neka neslaganja.
 

"Popisom iz 1990. utvrđeno je da je te godine bilo 23 miliona rođenja. Deset godina kasnije, registrovano je 26 miliona desetogodišnjaka, što je povećanje od tri miliona", rekao je on.
 

"Normalno bi bilo očekivati manji broj desetogodišnjaka zbog smrtnosti odojčadi", dodao je kineski demograf.
 

Rezultati do kojih je došao upućuju na zaključak da politika jednog deteta možda i neće imati negativne posledice kakve mnogi danas predviđaju.


Prema zvaničnim kineskim podacima, tradicionalna želja Kineza da imaju sina, u kombinaciji sa politikom jednog deteta preti da do 2020. dovede do "viška" od 30 miliona muškaraca, budući da mnogi parovi pribegavaju ultrazvuku kako bi bili sigurni da će beba biti dečak.


Zvaničnici su upozorili da bi ta tri miliona frustriranih muškaraca, u nemogućnosti da sebi nađu suprugu, izazvali nestabilnost u kineskom društvu, dovodeći do naglog porasta prostitucije i nasilja.


Liang, međutim, smatra da ovi statistički podaci ne odražavaju pravu sliku. Umesto na pobačaj ženskog fetusa, bračni parovi se odlučuju da zadrže devojčice, ali ih jednostavno ne registruju.


"Najčešće se dešava da roditelji ne prijavljuju ćerke prilikom rođenja već čekaju da one napune šest ili sedam godina, kada lokalne vlasti izgube interesovanje za njih", objasnio je Liang.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online