Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 01.06.2016.
14:56
Vestionline A

Evropljani neće u NATO, Alijansa zove Kanadu

Dok jedan deo NATO saveznika sprema bataljone i tenkove za baltičke zemlje i Poljsku da bi sprečili, kako tvrde, moguću "rusku agresiju", drugi deo Evropljana odbija da učestvuje u zaštiti istočne granice Alijanse i da pošalje svoje trupe u Poljsku i još tri baltičke zemlje.

Reuters
Evropljani ne daju trupe za NATO

Nakon što su SAD odlučile da u Istočnu Evropu pošalju jedan bataljon, umesto dva, NATO ne uspeva dau Evropi  nađe saveznike koji će da dobrovoljno popune "rupu" koja je nastala odlaskom Amerikanaca, navodi "Vol strit žurnal".

Neki evropski saveznici ne podležu pritisku američkih kolega jer ne dele stav NATO-a niti su zabrinute zbog njegovih istočnih granica. Jačanje tih granica profitabilno je samo istočnoevropskim državama, dok su zemlje Zapadne Evrope više zabrinute zbog opasnosti od terorista i Islamske države.

Danske vlasti navode da je potrebno više sredstava nego što oni imaju, tako da zemlja ne može da igra aktivnu ulogu u formiranju bataljona za Poljsku i baltičke zemlje. Norveška argumentuje odbijanje time da se ona i sama graniči sa Rusijom, pa treba da brine o zaštiti svoje granice.

Sve te izjave izazivaju nezadovoljstvo u Vašingtonu. Kako demokrate, tako i republikanci sve češće kritikuju evropske saveznike da nisu voljni da plate za sopstvenu odbranu, dok koriste resurse SAD u regionu. Predsednik SAD Barak Obama čak je rekao da se evropske države "šlepaju" uz SAD, navodi "Vol strit žurnal".

Vašington zato ima "plan B" da privuče neevropskog saveznika - Kanadu. Zvaničnici SAD i NATO-a aktivno pregovaraju da se poveća kanadski kontingent u Poljskoj sa 220 vojnika, koji su već u toj zemlji, do hiljadu.

Zvanični odgovor iz Otave još uvijek nije stigao, ali je jedan neimenovani kanadski zvaničnik izjavio da Kanada "razmatra opcije za pravljenje efikasnijeg doprinosa konceptu NATO-a za povećanje odbrane i odvraćanje pretnji".

POVEZANE VESTI

Sreda 01.06.2016. 17:30
Ено кажу пољаци да је довољан један батаљон да заустави руску "агресију". У чему је онда проблем и чему бескрајно нато кокодакање??? Поставе батаљон и решен проблем... Или, није ваљда да онолики нато има проблем да искупи 300-800 људи за зауздавање Русије?!? 300чуда...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online