Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 09.06.2016.
08:00
D. Lukić - Vesti A

Britanski "Egzit"i "senka" nad Evropom (3): Kažnjavanje Britanije

Francuski predsednik Fransoa Oland već je nota bene imao "specijalni sastanak" užeg kruga savetnika, sa jedinom temom: kako da se formuliše odgovor na eventualni britanski izlazak iz EU. Prema informacijama koje su preko Lamanša stigle u London, zaključak sastanka bio je da je "projekat EU doveden na rub kolapsa"(!).

Reuters
Šta kaže Pariz: Predsednik Oland sa saradnicima

Deo francuske štampe piše ovim povodom da u Parizu postoji jaka struja koja zagovara robustan odgovor Londonu "kako bi se osiguralo da Brekzit doživi puni neuspeh, toliki da to drugim članicama EU bude pouka da ne slede britanski primer".

Analize i predviđanja o situaciji koja bi nastala izlaskom Ujedinjenog kraljevstva iz Evropske unije govore, ipak, da u Parizu i nekim drugim prestonicama EU postoji dovoljan broj hladnih glava koje već upozoravaju da ovako gruba vrsta "kažnjavanja" Britanije odiše fanatizmom i da bi samo pogoršala ionako nepovoljno stanje.

Utopija Evropa

Prema internoj analizi Blumberga, za sada ostaje "misterija" kako Nemačka misli da pomiri dva ovako konfliktna cilja, a "misterija" za Brisel ostaje kako da "utopiju Evrope" (one bez nacionalnih država), pomiri sa dejstvom njenih centrifugalnih sila.

Tako italijanski ministar finansija Karlo Padoan već signalizira da njegova zemlja ne bi bila spremna da preduzima nikakve "kaznene mere" protiv Velike Britanije.

Hladnije analize na Temzi, koje deli i njujorški Blumberg, pitaju se šta bi ostalo od "moralne privlačnosti Evrope" ako bi na izlazak Britanije odgovorila ovako grubo?

Odgovor je da bi takav postupak ne samo bio vetar u leđa (naprimer) francuskoj ekstremnoj desnici (Nacionalnom frontu gospođe Mari Le Pen) i desničarima Partije slobode koju u Holandiji vodi Gert Vilder, nego bi pre svega razbuktao vatre evroskepticizma širom kontinenta.

Čarls Grant iz Međunarodnog centra za evropske studije tvrdi da Nemačka ne bi bila za "surovo kažnjavanje" Britanije i da je Angela Merkel sklona "kalibriranom prilazu koji bi više bio neka vrsta prekora Britaniji, dovoljan da je zaboli, ali da nikako ne ugrozi strateške odnose, niti da pogodi lukrativno britansko tržište za nemačku automobilsku industriju. Proces razvoda ne bi samo da bude suviše lak (po Britaniju), niti suviše prijatan - kako ne bi bio privlačan izazov za druge".

Britanski "Egzit" i "senka" nad Evropom:

(1): Tusk optužio elitu u EU

(2): Mnogi neće plan B

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.06.2016. 10:15
Najbolje što kratkoročno kontinentalna EU može da uradi je da bez odlaganja ukinu sankcije Rusiji i da IZBACE Britaniju iz EU. Tada će se stvoriti preduslovi da mogu da se oslobode od USA-Britanske kolonijalne vladavine i pljačke koja sve više uzima maha. Sve manje je "Europejaca" koji hoće da trpe teror i pljačku USA i Britanije.
Četvrtak 09.06.2016. 10:20
Ауууу....кад то почне да се распада ал ће да смрди!!! К'о ДИЈАДЕРА!!!!
Četvrtak 09.06.2016. 10:20
Blumberg - "pitaju se šta bi ostalo od "moralne privlačnosti Evrope" ako bi na izlazak Britanije odgovorila grubo". Zamislite, najveći kolonijalni pljačkaši i ubice pišu o "moralu i moralnoj privlačnosti". Kako reče premijer Britanije: "Ako vratimo svima dragocjenosti koje su kod nas, naši muzeji ostaće prazni". A bogami i Kraljevsak riznica bi bila opustošena. Tu njihovo nema ništa. Samo tuđe i OTETO.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online