Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 08.06.2016.
20:24
B. Božin - Vesti A

Merkelova gura svoje špijune u zapećak

Velika koalicija se složila oko reforme Savezne obaveštajne službe (BND), potvrđeno je u koalicionim krugovima u utorak. Prema onome što je dogovoreno, njen status je beznadežno podređen američkim tajnim službama, piše Kop onlajn.

Reuters
Zakon je u tašni: Angela Merkel

Nemačkim obaveštajcima je zabranjeno da špijuniraju države EU i njihove građane, kao i institucije Unije. Izuzetak postoji u slučaju sumnje u terorističke napade.

Centralna tačka iz transatlantskog ugla je da je BND-u izričito zabranjena i privredna špijunaža. Mere za strateško praćenje u inostranstvu ubuduće treba da odobre šef BND-a, Merkelin ured i nezavisni gremijum sudija, navodi se dalje. Novim zakonom će biti formulisani precizni uslovi pod kojima je moguće praćenje komunikacija.

Time je BND faktički razvlašćen u smislu kontraobaveštajne špijunaže i skrajnut u potpunosti na političke margine, i to zahvaljujući kancelarki. Evropski obaveštajni stručnjaci su potvrdili za portal Dojče virtšafts nahrihten da BND novim zakonom gubi svoje najvažnije aktivnosti, mada i do sada nije bio u poziciji da od Amerikanaca koristi vodeću tehničku infrastrukturu i procenu rezultata.

Biznis kao na dlanu

Nemačke firme su proteklih godina masovno špijunirane od strane američkih tajnih službi. To je bilo najočitije u slučaju "Simensa", ali i u skandalu sa Folksvagenom se pretpostavlja da su Amerikanci "umešali svoje prste".

U praksi to znači sledeće: Američke tajne službe mogu i dalje nesmetano da prisluškuju svaku firmu i svakog pojedinca u Nemačkoj. BND mora čak Amerikancima da ponudi tehničku i logističku podršku, ali više nije u mogućnosti da te podatke sam obradi. Direktna povezanost sa Uredom kancelara isključuje parlamentarnu kontrolu kada se radi o tome koji podaci se prosleđuju Amerikancima, a koji ne. Amerikanci sprovode masovnu privrednu špijunažu u Nemačkoj i opravdavaju to NATO zakonom i još uvek važećim paktom posle 11. septembra 2001. godine.

Neki analitičari smatraju da je kontrola preko Merkelinog ureda ključna stvar. Jedni u tome vide jačanje američkih tajnih službi, jer Merkelova konsenkventno sarađuje sa SAD kao najvažnijim transatlantskim partnerom. Drugi, pak, idu korak dalje i vide u zakonu čak moguće oprezno oslobađanje od američke dominacije, koja je trenutno enormna, ali se ne želi rizikovati prekid saradnje što bi za Nemačku bilo "glupo i opasno".

Reforma BND-a je bila neophodna jer je proteklih godina izbilo više afera, kao što je špijuniranje sopstvenih saveznika, ili kritika Saudijske Arabije kao začetnika svih konflikata na Bliskom istoku, što je uslovilo i smenu šefa Gerharda Šindlera i potrebu za većom kontrolom i novim zakonom. U samom BND-u postoji ogorčena borba između onih koji službu žele da vode u nemačkom interesu i onih koji je vide podređenu transatlantskim interesima i SAD.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online