Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 28.06.2016.
17:45
Vestionline A

Zašto se Erdogan izvinio Putinu?

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izvinio se predsedniku Rusije Vladimiru Putinu za obaranje ruskog bombardera Su-24 na nebu iznad Sirije. Po mišljenju eksperata, Erdogan je na takav korak podstaknut pogoršanjem odnosa sa Evropskom unijom zbog izbeglica i ekonomskim posledicama prekida odnosa sa Moskvom, prenose ruski portali.

Reuters
Turski predsednik Erdogan ophrvan brigama

"Politička pobeda Moskve"

- Posle incidenta sa Su-24, Turska je u svojoj spoljnoj politici pokušavala da pronađe "saveznike" po tom pitanju koristeći neslaganja između Evropske unije i Rusije - rekao je Aleksej Arbatov, rukovodilac Centra za međunarodnu bezbednost Instituta za svetsku ekonomiju i međunarodne odnose Ruske akademije nauka, a prenosi "Ruska reč".

Po njegovim rečima, ekonomska i politička situacija u zemlji primorala je Ankaru da promeni svoj stav. Naime, finansijska kriza i prekid odnosa sa Moskvom krajnje negativno su se odrazili na budžet Turske.

- Uz sve to, pojavila se još i situacija sa izbeglicama, potreba za sprečavanjem odliva migranata u Evropu, problem kompenzacija Ankari, izlazak Velike Britanije iz EU, koji je vezan upravo za priliv migranata i odsustvo želje da Ankara bude primljena u EU i, kao posledica svega toga, kvarenje odnosa sa Briselom - istakao je ovaj ekspert.

- Obnavljanje odnosa sa Rusijom omogućiće da se pojača bezbednost u regionu i reši niz nasušnih problema sa kojima se Turska danas suočava - smatra politikolog Hakan Aksaj.

Na primer, za proteklih pola godine Turska je bila izložena čitavoj seriji terorističkih napada pripadnika Radničke partije Kurdistana, kao i mnoštvu optužbi za kršenje ljudskih prava i seksualnih manjina u zemlji.

- U vezi sa tim je Erdogan odlučio da izgladi situaciju bar na jednom frontu i izvinio se u nadi da će uskoro moći da se obnove zajednički projekti sa Moskvom - objašnjava Aksaj.

- Pismo turskog lidera sa izvinjenjem Putinu predstavlja političku pobedu Moskve i zemalja koje žele da sarađuju sa Rusijom - smatra ruski stručnjak Sergej Karaganov. 

- Važna uloga u normalizaciji odnosa dveju zemalja pripada Izraelu. Normalizacija odnosa kako sa Rusijom, tako i sa Izraelom neophodna je za mir i stabilnost regiona - istakao je turski analitičar Hasan Oktaj, a prenosi portal "Ruska reč". 

POVEZANE VESTI

Utorak 28.06.2016. 19:19
Nema mira dok Instambul ne postane opet Konstantinopolj a ova spoboda opet poput dedova gaji kamile sa sunarodnicima po pustinjama maloazije ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online