Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 07.07.2016.
11:48
Vestionline, Tanjug A

Vašington post: Zašto ćutimo o pokolju u Iraku?

Za razliku od terorističkih napada Islamske države u Parizu, kada je sa njima praktično disao ceo svet, o krvavom pokolju ID na zapadu Iraka se ne govori previše, piše Vašington post.

Reuters
Na ulicama Bagdada se oseća "miris smrti". Svet gotovo otupeo na sva nasilja koja se ovde događaju.

U analizi tih napada ovaj vašingtonski dnevnik navodi da je samo u napadima u četvrti Karada u Bagdadu ubijeno 187 ljudi, ali na društvenim mrežama nema haštagova i profilnih Fejsbuk fotografija.

Prošlog utorka, na primer, podseća Post, tri militantna pripadnika Islamske države napali su glavni aerodrom u Turskoj, kada je ubijeno 45 ljudi.

Svet je uhvatila panika, budući da je upravo taj aerodrom jedno od najprometnijih središta u Evropi i na Bliskom istoku, takođe i jedan od najbolje čuvanih.

Tim povodom američki novinari su se zapitali da su aerodromi SAD sigurni i da li se isto "moglo dogoditi i u SAD, na Dan nezavisnosti, na primer, 4. jula".

Teroristi su potom napali Daku, gde su u popularnom kafiću u elitnom kvartu glavnog grada Bangladeša naoružani deset sati držali talačku krizu, a tada je ubijeno najmanje 20 ljudi. 

Ubrzo potom ID je napala Bagdad. U ranim satima nedeljnog jutra, dok se stotine Iračana okupljalo tokom svetog meseca Ramazana, autobomba je eksplodirala u prepunoj trgovačkoj četvrti Karada. U eksploziji je poginulo 187 ljudi, među kojima i mnoštvo dece, više nego u napadu na Pariz, primećuje Vašington post.

List konstatuje da je svet gotovo otupeo na nasilje u Bagdadu.

TV Mreža BBC objavila je nedavno hronologiju napada povezanih sa Islamskom državom u Iraku

BBC objavio vremensku crtu nedavnih napada povezanih s Islamskom državom u Iraku prema kojoj ih je za pola godine bilo sedam, a čak tri u maju, dva u martu i po jedan u februaru, odnosno julu, u kojima je ubijeno više od 300 ljudi.

Bagdad je stoga besan, najviše na vladu kojoj ne uspeva da očuva zemlju sigurnom, a jedan stanovnik Karade je Vašington postu rekao da su nekada ulice tog grada bile pune života, a da se sada "miris smrti" oseća svuda.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 07.07.2016. 15:58
Ovako su uradili i kod nas, pa više niko to ni ne spominje... uvek brinemo više i pametujemo zbog drugih... ali nikako da shvatimo jednu stvar, ni mi, ni bilo ko drugi, kod koga se desi isti scenario, latinska amerika, sssr, azija, afrika... kad velike sile odluče da nešto promene, to će i uraditi, milom ili silom, a uvek deblji kraj izvuku zemlje na koje bace oko... i to je to, nema filozofiranja, uvlačenja, pravde, rešenja... hvala
Četvrtak 07.07.2016. 15:59
Zna se, SAD, UK, EU, nato, Turska, Saudijska Arabija, UAE, Katar, Bahrein... Uništili su Irak i Libiju zbog navodnog terora i 'diktatorskih režima'. Ipak zna se da je glavni povod svih zapadnih dejstava na Bliskom istoku oduvek bila nafta, nekad i zlato i bogatstvo drevnih naroda i država. To je dobro pitanje koje je postavljeno u Washington Post-u: Zašto se najviše jadikuje kada se napadne Pariz ili kada se desi napad u Carigradu, a skoro da se i ne govori o napadima u N-igeriji, Maliju, Iraku i Libiji, gde samo u jednom napadu ludaka strada više stotina nedužnih? Zar su Afrika i Azija manje vredne?
Četvrtak 07.07.2016. 16:35
Svi smo svjedoci kada su u Parizu ub-ijeni skoro svi članovi humorističkog lista " Crarlie Hebdo" kada su teroristi ubili 12 osoba...čitav svjet je disao sa Parižanima i Francuzima! Par dana nakon toga skoro svi svjetski državnici su se sastali u Pariz da bi učestvovali u Maršu mira...!!! Par mjeseci kasnije Pariz je opet bio na meti terorista.... I tada je svijet bio ujedinjen, na društvenim mrežama su svi postavljali na profile francusku trobojku....Po svjetskim metropolama su gradske znamenitosti bile obasjane reflektorima u boji francuske trobojke ...itd Sve se to opet ponovilo i u martu kada je izvršen napad na Brisel....opet belgijska zastava po profilima....opet svjetske znamenitosti obasjane bojama belgijske zastave.......... A kada je u pitanju napad i žrtve u Iraku.....mrtvi u Ni-geriji....gdje su tu svjetski državnici da marširaju ulicama Bagdada i Abudže......??? Dvostruke aršine državnici imaju a jednako je crvena krv i onom nesretniku u Ni-geriji....Iraku....Beliji...Francuskoj...Turskoj....!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online