Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 16.07.2016.
04:15
N. Jokić - Vesti A

Francuska pred građanskim ratom

Malo je ko iznenađen atentatom u Nici. Dva dana uoči ovog pokolja, Patrik Kalvar, šef obaveštajne francuske službe rekao je na sastanku parlamentarnog odbora za borbu protiv terorizma da će se Francuska naći "na ivici građanskog rata" ukoliko uslede još jedan ili dva atentata.

Tanjug
Policija blokirala šetalište u Nici

Masakrom koji je usledio u Nici jasno je da se zemlja približila ovom strašnom scenariju jer islamistički terorizam jača domaću borbenu krajnju desnicu.

Opasan dvoboj ekstremista

Ovo nije prvi put da Patrik Kalvar iznosi alarmantna predviđanja. Odgovarajući na pitanja poslanika iz odbora za odbranu, on je još 10. maja ocenio da bi moglo da se desi da Francuska bude poprište sukoba između dva radikalizma - krajnje desnice i muslimanskog sveta, pri čemu je precizirao da nije reč samo o islamistima, već o - muslimanima.

Rekao je da je zabrinut zbog radikalizacije društvenih kretanja.

- Evropa je u velikoj opasnosti: ekstremisti jačaju svuda i mi u unutrašnjim poslovima u toku smo razmeštanja naših izvora kako bismo imali više saznanja o krajnjoj desnici koja jedino i čeka sukob - rekao je Patrik Kalvar tada i dodao: "Još jedan-dva atentata i to očekivanje krajnje desnice biće ispunjeno."

Ko je čuvao Nicu?

Šef francuske obaveštajne službe, samo dva dana pre atentata u Nici, ponovio je ocenu da je potrebno da na vreme budu blokirane sve te grupe koje žele da dođe "do sukoba među zajednicama".

Do sada su predsednik Fransoa Oland i premijer Manuel Vals posle svakog atentata govorili o ratu, ali je ovo prvi put da jedan tako visoki državni funkcioner, kao što je šef obaveštajne službe, upozorava na neposrednu opasnost od građanskog rata.

Ovoga puta desna opozicija nije čekala da bi prošlo neko konvencionalno vreme nacionalne solidarnosti i jedinstva da bi kritikovala vlast. Kristijan Estrozi, predsednik departmana Alp maritime, čiji je Nica deo, neposredno posle atentata postavio je pitanje kako je moguće da je kamion od 19 tona ušao u deo grada uz obalu koji je bio zatvoren za saobraćaj i postavio pitanje kolike su policijske snage bile prisutne na licu mesta.

Iz desne opozicije su već u toku jutra posle atentata stigla pitanja u optužujućem tonu: zašto su vlasti dozvolile masovna okupljanja 14. jula za Dan republike, ako je na snazi bilo vanredno stanje i šta onda uopšte znači - vanredno stanje?

Sarkozi uništio službu bezbednosti

Ponovo se postavlja i pitanje nemoći obaveštajnih službi. One su proteklih decenija, naročito za vreme mandata predsednika desnog centra Nikole Sarkozija, bile potpuno destrukturirane u ime novih metoda rada preko interneta, u ime čega je potpuno zanemareno razvijanje mreža doušnika, dostavljača informacija na terenu. Sarkozi je otpustio 13.000 policajaca i privatizovao bezbednosni sektor.

Izgraditi obaveštajne i kontraobaveštajne mreže na terenu sa poverljivim ljudima sada traži vreme koje Francuska - više nema.

POVEZANE VESTI

Subota 16.07.2016. 18:17
Ја ћу се вјечно сјећати 78 дана бездушног бомбардовања моје земље и уб-ијања невиних грађана и мале дјеце од стране истих ових Француза! Не могу им заборавити МИЛИЦУ РАКИЋ.....САЊУ МИЛЕНКОВИЋ....ЈУЛИЈУ БРУДАР.....и многе друге....и никада им то нећу опростити !!! Памтим исто тако да је споменик захвалности Француској у марту 1999. након почетка НАТО бомбардовања, прекривен је црним платном на који је писало: " Нека је вечна слава Француској које више нема"......
Subota 16.07.2016. 18:22
НИ ОВО ИМ НЕ МОГУ ЗАБОРАВИТИ......." Irena Dinić porađala se za vreme bombardovanja. Posečena je po licu. Izneli su nju i ćerku Jelenu, kroz krš. Potpuno su razoreni objekti u kojima su bile smeštene polikliničke i bolničke prostorije za lečenje dece od plućnih bolesti, za ginekologiju i akušerstvo, neurologiju, urologiju i hemodijalizu, gerijatriju i otorinolaringologiju. Saopšteno je i da su u većini ostalih objekata i prostorija tog centra i drugih zdravstvenih objekata u njegovom susedstvu nastala znatna oštećenja. U parkiću pored bolnice, dok su radnici gradskog zelenila potkresivali obogaljene lipe, pogled našeg reportera zaustavlja se na sedištu ljuljaške presečene gelerom" ........ht_tp://w_ww.vreme.com/arhiva_html/vb12/images/03-1.gif
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online