Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 21.07.2016.
14:07
Vestionline A

Turska suspenduje Evropsku konvenciju o ljudskim pravima

Dejstvo Evropske konvencije o ljudskim pravima biće obustavljeno na teritoriji Turske za vreme vanrednog stanja, saopštio je televiziji NTV potpredsednik Vlade Turske Numan Kurtulmuš.

Reuters
Turska pod kontrolom Vlade

On je dodao da turske vlasti očekuju da će vanredno stanje koje je uvedeno u Turskoj trajati mesec - mesec i po dana. Prema njegovim rečima vojna tehnika se nalazi pod kontrolom.

- Nijedno transportno sredstvo nije izgubljeno, sve je na svom mestu, sve je pod kontrolom Vlade - dodao je Kurtulmuš.

On naglasio da tokom vanredne situacije Vlada neće preduzimati pogrešne korake, dok će parlament nastaviti da radi i u avgustu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 31.07.2016. 16:48
Najpre, ne postoji jedan jedinstveni islam, kao što ne postoji ni jedno jedinstveno hrišćanstvo. Prvo imaš osnovnu podelu na šiite i sunite (postojali su i treći - haradžiti, danas gotovo nestali). Šiitski i sunitski islam takođe nisu jedinstveni, pa u okviru svakog imaš posebne "škole" ili pravce. Takođe postoje i pokreti koji se ne mogu precizno smestiti ni u jednu kategoriju, ali se smatraju šiitskim ili sunitskim - vehabizam, salafizam, sufizam... Zapravo, islam je izdeljen još gore nego hrišćanstvo... A ono što je karakteristično za svaki od pravaca je, gle čuda, da svaki ob njih tvrdi da su oni jedini pravi islam "koji se temelji na ispravnim izvorima, kuranu i praksi proroka" (E, da, i Kuran i Prorok se pišu velikim slovom). Uzgred, sufizam ama baš nikakve veze nema s politeizmom, niti se obožavaju umrli...
Nedelja 31.07.2016. 16:48
Gulen nije nikakav ekstremist, nego predvodnik dosta liberalne struje unutar islama i pobornik demokracije. Postoji sumnja da zapravo kroz vjeru izgradjuje svoj poslovni imperij i da samo iskoristava vjeru kao predmet biznisa (pobornik je liberalnog kapitalizma). Jednostavno receno, u Turskoj je islam vazan i krivo je percipirati Tursku kao sekularnu drzavu tipa Francuska. Turska uvijek ima primjese islama kao vaznog kotaca politike. Isto tako, pomalo apsurdno, demokracija u Turskoj jedino i opstaje u toj nekoj sredini. Naime, i prejak sekularizam i s druge strane islamizam u Turskoj znace diktaturu, pa je pogresno opredijeliti se za jedno od toga dvoga. Gulen je u toj sredini.
Nedelja 31.07.2016. 16:50
Gulen je vodja sufijsko-derviške sekte čije učenje se umnogome razlikuje od učenja islama. Naime, temelji učenja ove sekte se zasnivaju na politeizmu, tj. obožavaju se umrli i živi shejhovi, imaju posebne rituale koji su u suprotnosti sa praksom proroka, a odrzavaju ih u tekijama koje služe upravo za sprovođenje svega onoga što nije od islama. Takva varijanta islama, ako se to uopšte može nazvati islamom, odgovara zapadu, americi i svim prosekularnim pojedincima i državama. S druge strane, Erdogan zagovara ispravni islam koji se temelji na ispravnim izvorima, kuranu i praksi proroka. pravi, originalni islam uredjuje društvo po zakonima islama, tj. se-rijatu. u takvom društvu svako dobije svoje pravo i mesto koje mu pripada, pa cak i pripadnici drugih vera, koji na primer moraju plaćati porez a pritom uživaju svu zaštitu države i oslobođeni su vojske. a u takvom društvu jedino nadrljaju lopovi, silovatelji, razbojnici, bludnici, narkodileri, pijanice i sl. eto u tome je razlika izmedju Erdo?ana i Gulena.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online