Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 09.06.2010.
03:26
R. Lu, A. B. - Vesti A

Nemačka: Imami "truju" mlade muslimane

Prema naučnoj analizi Kriminološkog naučnog instituta (KFN) Donje Saksonije, koju je nedavno predstavio prof. Kristijan Pfajfer, šef ove naučne institucije, mladi vernici iz muslimanskih migrantskih porodica skloniji su nasilju i razbojništvima od svojih hrišćanskih vršnjaka.

Profesor doktor Kristijan Pfajfer

Institut je u 2007. i 2008. godini na celoj teritoriji Nemačke ispitivao 45.000 mladih između 14 i 18 godina, od čega 10.000 migrantskog porekla, a jedno od pitanja odnosilo se i na uticaj religije na integraciju.
 

nalizom se došlo do zaključka da kod mladih muslimanskih vernika, Turaka i Arapa, broj nasilničkih dela raste u srazmeri s njihovim brojem odlazaka u džamiju, dok je kod hrišćanskih mladih vernika obrnuto.
 

Analitičare naročito zabrinjava činjenica da je 23,5 odsto "veoma religioznih" mladih Turaka izvršilo nasilje ili razbojništvo, i da je otprilike isto toliki broj (21,7 odsto) reklo da nema prijatelje među Nemcima. U prilog otežanom procesu integracije ove grupe govori i činjenica da se njih samo 14,5 odsto oseća Nemcima, iako ih je čak 88,5 odsto rođeno u Nemačkoj.

Opravdana odluka

- Analiza potvrđuje da je opravdana naša odluka da imame obrazujemo u Nemačkoj - rekla je Ajgil Eckan, pokrajinska socijalna ministarka turskog porekla, koja je naglasila da će 2013. sa Univerziteta u Osnabriku izaći prva generacija islamskih teologa obrazovanih u Nemačkoj.


- Nije islam kriv za ovo nasilničko ponašanje muslimanskih mladih migranata, već imami koji im u džamijama arhaično prikazuju sliku muškarca - rekao je prof. Pajfer, a prenosi hanoverski "Algemajne cajtung".
 

Prema njegovim rečima, a to potvrđuje i Ministarstvo za socijalu, većina imama u Nemačku dolazi na određeno vreme i bez znanja nemačkog jezika, pa nisu ni zainteresovani za kulturu i prilike zemlje domaćina.

"Islam" najomraženija reč u Austriji

Austrijancima su omiljene reči: “bezbednost“, “pravda“ i “red“, a najmanje simpatija imaju za reč “islam“, pokazala je anketa Instituta za istraživanje javnog mnjenja "Imas" iz Linca.

Institut je obavio anketu tokom aprila i maja ove godine, a ispitano je 1.055 osoba iznad 16 godina starosti. Najmanje simpatija je na strani “islama“ - svega tri procenta. Malo simpatija Austrijanaca imaju i termini atomska energija (četiri procenta), kapitalizam i činovništvo sa po pet procenta, a stranci i štrajkovi nose samo po šest odsto naklonosti.

Bezbednost je omiljena kod 69 procenta, pravda kod 65 procenata, a red 61 procenta, pa su to termini koji uživaju najveće simpatije Austrijanaca. Zatim slede rad (56 procenta), veza sa otadžbinom (52 procenta) i ravnopravnost (51 procenat).

Termini multikulturalan i crkva važni su za 17 procenta stanovništva, a Evropska unija za 15 odsto.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.06.2010. 09:16
Slican slucaj imamo i u tzv. islamskim obdanistima u Srbiji (Novi Pazar, Tutin i druga mesta) gde cak pojedini umereni muslimani ispisuju svoju decu iz tih besplatnih obdanista posto im tamo sugerisu da su svi ljudi koji nisu islamske veroispovesti nedostojni zivota i da nije greh uibi ih, te da su svi drugi niza bica. Sta ce biti sa tako vaspitanim mladim narastajem koji se lozi na mrznju?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online