Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.08.2016.
21:43
B. Božin - Vesti A

I Švajcarci u strahu od terorista: Svi traže zabranu burki

Najnovija serija terorističkih napada, izvedenih širom Evrope, uzdrmala je doskorašnje poverenje Švajcaraca u sopstvenu bezbednost, piše tamošnji dnevnik "Blik".

Reuters
Sve više Evropljana protiv nošenja burki

Tako je inicijativa za zabranu nošenja burki u javnosti, koju je pokrenuo nekadašnji poslanik SVP Ulrih Šlijer, za kratko vreme sakupila 33.000 potpisa, trećinu broja neophodnog za ozvaničenje ovog zahteva. Podršku je, pomalo neočekivano, dao i član ciriške vlade Mario Fer.

"U liberalnom društvu svako pokazuje svoje lice - burka, dakle, ne pripada ovde", rekao je Fer.
Šlijer je naveo da ga "veoma raduje da je šef bezbednosnih službi u Cirihu i socijaldemokrata prepoznao koliko je važna zabrana prekrivanja lica".

On, takođe, smatra da se raspoloženje javnosti u poslednje vreme preokrenulo, a posebno velika podrška stiže iz redova organizacija žena. Mnogobrojne feministkinje koje nikada na izborima ne bi glasale za SVP, podržale su sada - borbu protiv burke.

Promena je primetna i u Bernu, gde se za zabranu zalažu posebno političarke. Tako je poslanica SP-a iz Bazela, Anita Fec, otvoreno izjavila da je protiv burke, a njena koleginica iz kantona Vo, Cesla Amarele, u tome je zdušno podržava. Ona, međutim, priznaje da ova eventualna zabrana zabrađivanja muslimanki neće pomoći onim ženama koje moraju da nose burke i smatra da bi na ovaj način bile najpre pogođene - turistkinje iz islamskih zemalja.

Kod većine građana Švajcarske, međutim, zabrana nailazi na odobravanje.

"Propisi o oblačenju, doduše, nemaju šta da traže u našem Ustavu, ali regulisanje takvih pravila nekim zakonom je u redu", kaže Rut Humbel, a Ida Glancman iz Lucerna podvlači da je "posle najnovijih napada jasnije nego ikada da je i ovoj zemlji potrebna zabrana prekrivanja lica".

I u FDP su istog mišljenja i ukazuju na propise kantona Tesin, gde ovakva zabrana već postoji, a poštuju je i arapske turistkinje.

Imaju uporište u propisima

Sa druge strane neki ukazuju na to da je u ovom slučaju moguće primeniti već postojeće propise. "Iako nošenje burke nije masovna, široko rasprostranjena pojava u Švajcarskoj, žene koje žele da žive ovde ne bi trebalo da ih koriste. Većina kantona već ima propise o tome da je zabranjeno kretanje sa pokrivenim licem, pa bi korišćenjem ovog propisa bilo moguće preduzeti akciju i u ovom slučaju", smatra Karin Keler-Suter, poslanica iz Sent Galena.

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online