Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.08.2016.
05:00
I. Kozarski - Vesti A

Bosanski lešinari preleteli u Siriju

Propagandna kampanja povodom Sirije sprovodi se po istoj metodologiji kao u bivšoj Jugoslaviji, a javili su se i isti protagonisti.

Reuters
Srbe stavila na stub srama: Kristijan Amanpur

Tako se nekadašnja novinarska zvezda Si-En-Ena Kristijan Amanpur prošle godine založila za vojnu intervenciju Amerike u Siriji, tvrdeći da se u oba slučaja pobunjenicima brani pravo na samoodbranu. Njeno lice je postajalo sve prepoznatljivije tokom svakog rata poslednjih decenija i nije obraćala pažnju čak ni na kritike "Njujork tajmsa".

- Sedela je u Beogradu kada se desio taj masakr na Markalama, a onda se pojavila u programu s tvrdnjom da su to verovatno uradili Srbi. Ona to nikako nije mogla da zna - pisao je Stefan Kincer, a njegove sumnje kasnije su potvrdili mnogi svedoci na suđenjima u Hagu, uključujući funkcionere UN i oficire plavih šlemova koji su izjavili da nikako nije moglo da bude utvrđeno odakle je pucano na Markale.

Ovenčana nagradama za novinarstvo u SAD Amanpurova je gubila popularnost zajedno sa američkim ratovima. Ali je ostala ratoborna i kada je sirijskom ambasadoru pri UN Bašaru Džafariju rekla da mu niko ne veruje i pitala ga kako može da spava braneći režim koji koristi oružje za masovno uništenje?

Reč je o navodnom hemijskom napadu u predgrađu Damaska 2013, kada je za dlaku izbegnuta američka intervencija, a kasnije se ispostavilo da je bojni otrov dostavljen teroristima iz Turske.

Svetski priznati ratni reporter Piter Brok je opisao kako su novinari proizvodnjom vesti, korišćenjem glasina i izjava sumnjivih svedoka iz druge ruke od Srba napravili etničke čistače, masovne ubice, silovatelje i ratne zločince. Posle knjige "Huškačko novinarstvo" 1993, Brok je na sebe navukao bes nagrađenih novinara i vlada koje su koristile servirane priče.

Neprijatelje je stekao kada je prozvao TV emisiju Pitera Dženingsa na Ej-Bi-Siju Zemlja demona i Džona Barnsa iz "Njujork tajmsa", nosioca Pulicerove nagrade, zarađene tvrdnjom o 300.000 ubijenih bosanskih muslimana. Takođe se okomio i na lažno izveštavanje o "koncentracionom logoru" u Trnopolju i režiranoj fotografiji Fikreta Alića, od detinjstva mršavog kao da se spasao iz Aušvica.

- Američki urednici su najodgovorniji u ovom slučaju, kao i stotine drugih zato što nisu tražili dokaze. Najsramotnija uloga u medijskoj katastrofi verovatno pripada Bilu Ahernu, bivšem glavnom uredniku Asošijeted presa. On važi za najvećeg svetskog monopolistu novinskog izveštavanja. U TV intervjuu u januaru 1994, Barns je tvrdio ne trepnuvši okom da je 300.000 bosanskih muslimana ubijeno, da ih je možda 900.000 ranjeno i da stotine dnevno umiru. Mora da su čak i šefovi propagande u kabinetu Alije Izetbegovića bili iznenađeni - kaže Brok.

Gori od Stejt departmenta

Roj Gatman i Džon Barns, dobitnici Pulicerove nagrade za novinarstvo u 1993, medijski se provlače kroz ratove u bivšoj Jugoslaviji.
Šef odeljenja Stejt departmenta za Jugoslaviju Džordž Kini u analizi za četiri godine rata BiH izvestio je o 70.000 poginulih, ali je taj balon preko različitih organizacija, političkih štabova i novinskih izveštaja neprekidno rastao. Slično je bilo i sa silovanim muslimanskim ženama.
- U tome je Roj Gatman takođe imao centralnu ulogu. Zasluge za više od 60.000 silovanih dele i Čarls Lejn iz "Njuzvika" i njegove kolege u "Filadelfija inkvajeru". Te brojke su kasnije drastično splasnule, a o 800 silovanih Srpkinja, što su potvrdile i UN, nisu objavili ni slova - kaže Brok.


 



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online