Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 25.08.2016.
12:32
sputniknews.com, Vestionline A

Šta stoji iza kopnene ofanzive Turske na Siriju?

Turska vojna operacija izazvala je brojne kontroverze. Dok Ankara tvrdi da su njen cilj džihadisti Islamske države, Kurdi optužuju Tursku da na taj način želi da zauzme severni deo Sirije gde će rasporediti svoje radikalne pristalice, a zvanični Damask to tumači kao direktno kršenje svog suvereniteta, navodi portal "Sputnjik".

Reuters
Turski tenkovi na granici sa Sirijom

Uporedo, šef predstavništva sirijskog Kurdistana u Moskvi Rodi Osman, upozorava da na strani Turske u napadu na sirijski Džarablus, kada su oslobođena četiri sela, a ubijeno je 46 terorista Islamske države, učestvuju i pristalice drugih radikalnih grupacija, između ostalog i pripadnici Fronta al Nusra.

On smatra da je napad deo Erdoganovog plana za obnovu Osmanske imperije. Turski analitičar Husein Bagdži kaže da zbog pogrešne sirijske politike Turska duže vreme nije bila uključena u procese koji se odvijaju u regionu, dok tom operacijom nastoji ponovo da postane jedan od značajnijih igrača kada je reč o sirijskom pitanju. 

- Normalizacija odnosa između Ankare i Teherana je počela, a lideri tih zemalja su već razgovarali o tome da je stvaranje kurdske države nedopustivo. Istovremeno, rusko-turski odnosi su u usponu. Pre ili kasnije će doći i do poboljšanja odnosa sa Vašingtonom, jer je Amerikancima potrebna baza Indžirlik. Tako da je sada povoljan trenutak za takvu operaciju - ocenjuje ruski politički analitičar Grigorij Melamedov.

Osim toga, dodaje on, tursko društvo je revoltirano stalnim terorističkim napadima, stoga ga je lako ubediti da je neophodna operacija protiv Islamske države, a u stvari - protiv Kurda.

I predsednik ruskog Instituta za politička istraživanja Sergej Markov kaže da vojnom operacijom "Štit Eufrata" Ankara želi ne samo da se osveti džihadistima, nego i da spreči ujedinjavanje kurdskih enklava koje se nalaze na teritoriji Turske i Sirije, jer bi to bila velika pretnja za Tursku.

POVEZANE VESTI

Subota 27.08.2016. 23:37
Neznam koliko od vas je procitalo skorasnje vjesti, o nedavnoj posjeti Erdogana Rusiji, da li ste mogli procitati izmedju redova ko je odgovoran za ovaj upar.No kada je pokusan puc u Turskoj prvu dojavu poslala je Ruska obavestajna sluzba, drugo Turska placa pare za obopren ruski vojni avio, trece Turska je ustupila svoju vojnu bazu Indzirlik Ruskim vazduhoplovnim snagama...znaci Amerika je pokusala drzavni udar u Turskoj jer je ona i formirala ISLAMSKU DRZAVU da bi ,,demokratizovala,,rezime na Arabiskom poluostrvu i sjeveru Afrike jer je sledeca bila na redu Turska e u tome je poenta a ne muslimani katolici ili pravoslavci........
Subota 27.08.2016. 23:38
Još jedan dokaz da je puč u Turskoj bio namešten... Pre mesec dana vojska se buni diže ustanak, još uvek se hapse učesnici a sa druge strane kreće u rat...
Subota 27.08.2016. 23:36
Dvije godine ih pomazu , naoruzavaju i trguju sa njima da bi srusili Asada i odvojili deo Sirije koji je bogat naftom i onda naprasno odjednom zele da ih sravne i sacuvaju teritorijalni integritet iste te Sirije ??? Loši su stvorili zle da bi se predstavili kao dobri !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online