Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 30.08.2016.
21:15
N. Jokić - Vesti A

Pariz okreće leđa Vašingtonu

Francuski državni sekretar za spoljnu trgovinu Matijas Fekl izjavio je juče da će Pariz zatražiti obustavu pregovora o prekoatlantskom partnerstvu za trgovinu i investicije, skraćeno TTIP (ili TAFTA).

Reuters
I Francuska traži obustavu pregovora o TTIP-u: Fransoa Oland

- Amerikanci daju samo mrvice i tako ne može da se pregovara, rekao je Fekl zaključivši da "odnosi između SAD i Evrope nisu na visini".

Francuska će braniti ovaj stav na konferenciji ministara zaduženih za spoljnu trgovinu, u septembru, u Bratislavi.

Premijer, socijalista Manuel Vals, i ministar poljoprivrede, izjavili su još proletos da Pariz odbija da zaključi ugovor o slobodnoj razmeni EU sa SAD.

Olandovo upozorenje

Pre toga, u aprilu je predsednik Oland upozorio da "ukoliko nema reciprociteta, ukoliko nema transparentnosti, ukoliko postoji opasnost za farmere, ukoliko nema pristupa državnim tenderima u Americi, a SAD to ovde imaju - onda nema potpisivanja ugovora sa Vašingtonom o bescarinskoj uniji".

Pregovori nelegalni od početka

U februaru 2013. godine Van Rompaj, tadašnji predsednik EU i Barozo kao predsednik Komisije EU, potpisali su da se angažuju na otpočinjanju pregovora sa SAD o uspostavljanju transatlantskog slobodnog tržišta iako za to ni od koga nisu dobili ovlašćenje. Mandat za pregovore dobili su tek u junu 2013. godine od Evropskog saveta koji čine šefovi država i vlada EU. Za pregovarača određen je komesar za trgovinu Karel de Giht, bivši belgijski ministar koji je u više navrata osumnjičen za finansijske i poreske afere.

Posle izjave nemačkog vicekancelara Zigmara Gabrijela (koju smo preneli u jučerašnjem broju "Vesti") da su pregovori zapravo završeni neuspehom, sada i Francuska izlazi sa sličnim stavom. To nije slučajno - obe zemlje iduće godine imaju izbore: Francuska predsedničke, a Nemačka parlamentarne. Građani su masovno protiv sklapanja TTIP jer bi Evropa bila preplavljena američkom robom. Socijalisti koji su vodili neoliberalnu politiku sada moraju da ponovo pokrenu priču o socijalnoj državi i bar privremeno pokažu "neposlušnost" američkoj imperijalnoj politici.

Ekonomski NATO

Ujedinjeno transatlantsko tržište od 800 miliona kupaca bilo bi početak političkog i ekonomskog ujedinjenja SAD sa Evropskom unijom na bazi načela ultraliberalne ekonomije po kojoj se tržište samo organizuje, koja teži uspostavljanju korporatokratije, umesto demokratije - od koje ostaje samo fasada. Hilari Klinton nije slučajno rekla da je TAFTA zapravo "ekonomski NATO".

Najviše kritika i otpora izaziva član ugovora kojim se određuje da privatna preduzeća mogu da tuže države i da za te sporove treba da budu nadležni tzv. arbitražni sudovi u SAD koji su privatni, a ne pravosuđa evropskih država.

POVEZANE VESTI

Sreda 31.08.2016. 02:26
Poceli su se kauboji rusiti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online