Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.09.2016.
20:24
B. Božin - Vesti A

Težak šamar Merkelovoj

Nedeljni izbori u Meklenburg-Forpomeraniji su osetno poremetili političko tlo u Nemačkoj. Socijaldemokrati su i pored lošeg rezultata pobedili sa 30,5 odsto glasova birača, ali je njihov uspeh ostao u senci trijumfa AfD-a (Alernativa za Nemačku) koja je sa 20,8 procenata pretekla demohrišćane.

Reuters
Bolni poraz: Angela Merkel

CDU je sa 19 odsto zauzela tek treće mesto i time doživela po mnogima katastrofalni poraz, a kancelarka Merkel težak politički šamar, kako pišu nemački mediji.

Otpali Zeleni, Liberali i neonacisti

Partija Levice je osvojila 13 odsto glasova, a iznenađujuće je i to da su Zeleni prepolovili svoj rezultat na 4,8 odsto i da zajedno sa Liberalima (3 procenta) nisu uspeli da dostignu cenzus, pa će narednih pet godina ostati izvan parlamentarnog života.

Ako je za utehu, i desnoekstremistička NPD sa 3 odsto takođe ne ulazi u parlament.

Analiza birača AfD

Na izbore je izašlo 1,3 miliona građana (61,6 odsto). Dve trećine birača je glasalo za AfD iz razočaranja prema drugim partijama, a samo 24 odsto je navelo da su birali AfD iz ubeđenja. Uglavnom su to bili muškarci (25 odsto) u odnosu na žene (17 odsto), radnici(34 odsto), nezaposleni (29 odsto), kao i birači nižeg i srednjeg obrazovanja.

Relativno nova partija AfD se ovim profilisala kao druga najjača politička snaga u ovoj pokrajini, koja za svoj uspeh može da zahvali najviše izbegličkoj politici Merkelove i tome da je pre godinu dana Nemačka otvorila granice za izbeglice i time izazvala nezadovoljstvo mnogih građana.

Mnogi ocenjuju da su ovi rezultati signal i za druge pokrajine, i naročito za savezne izbore na jesen iduće godine.

Kako je izjavio vodeći kandidat AfD-a Lejf-Erik Holm, "možda je ovo početak kraja vladavine Angele Merkel!"

Strah od izbeglica

Štampa navodi da je AfD pobedio zahvaljujući strahu od izbeglica. Svaki drugi Nemac ispoljava tu bojazan, a 83 odsto pristalica AfD-a su ubeđeni da se za izbeglice čini više nego za domaće stanovništvo, uvereni da će i dalje da raste priliv izbeglica (97 odsto), kao i da se već sada širi uticaj islama (96 odsto), da raste kriminal (91 odsto) i da je ugrožen životni standard (74 odsto).
 

Istorijski datum

Političar CDU-a Volfgang Bozbah je video poražavajuće rezultate kao rez za svoju partiju i nazvao "istorijskim datumom" to što je CDU tek treća politička snaga iza AfD-a.

- Rezultat ne odgovara mojim očekivanjima, ali zato odgovara mojim strahovanjima - rekao je Bozbah i objasnio da su mnogi birači Unije "izgubili svoju političku domovinu" i da su se okrenuli AfD-u. On je kritikovao aktuelnu izbegličku politiku kancelarke i zahtevao promenu kursa.

"Veliki problem je u tome da je za proteklih 12 meseci stotine hiljada ljudi ušlo bez papira - dakle, sa nejasnim identitetom i nacionalitetom, naglasio je Bozbah i doveo u pitanje i kandidaturu Merkelove za 2017. godinu. Za dve nedelje su izbori u Berlinu, a savezni su septembra 2017.
Aktuelni premijer Meklenburg-Forpomeranije Ervin Selering će i dalje vladati u Šverinu.

Najstabilniju većinu mu osigurava CDU, sa kojom je vladao i proteklu deceniju, a moguća je i koalicija sa levičarima. Saradnju sa AfD-om su sve partije unapred odbacile.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online