Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.09.2016.
03:00
B. Božin - Vesti A

Evropske pudle laju, ali ne ujedaju

Bivši političar iz redova nemačkih socijaldemokrata (SPD), Andreas fon Bilov, koji je "70-ih godina bio parlamentarni državni sekretar u Ministarstvu odbrane, a u kabinetu Helmuta Šmita vodio resor nauke i tehnologije, danas se intenzivno bavi transatlantskim odnosima između Evrope i Amerike i ujedno važi za vrsnog poznavaoca tajnih službi.

Reuters
Grafit u Kijevu: Antiruska poruka na ogradi TV stanice koja ne napada Moskvu

Predavanje o "Evropi u mreži laži američke politike moći", Bilov će održati na velikom skupu u Štutgartu koji organizuje poznati portal KOP.

- Aktuelno udaljavanje Amerike od Evrope zbog sporazuma TTIP, poreske kazne protiv Epla, vojnih izdataka za NATO ili sve većeg otpora prema sankcijama Rusiji ne smatram ozbiljnim, jer i pored povremenih trvenja, evropske vlade slede uputstva Vašingtona i učestvuju u dečjim i opasnim vojnim igricama na granicama sa Rusijom - kaže fon Bilov u intervjuu pomenutom portalu.

Klintonova i Tramp kao kuga i kolera

Na pitanje koje razlike će za Evropljane značiti pobeda Klintonove ili Trampa na predsedničkim izborima u SAD, Bilov kaže da su oni kao "kuga i kolera". Po njemu, Klintonova važi za vodeću figuru bogatih koji čine 0,1 odsto populacije, bankarske i vojne industrije koje vode politiku stalnih ratova. Američki bombarderi i bespilotne letelice iz vazduha, na terenu plaćenici Al Kaide, ID, Al Nusre, koljači iz više od 80 muslimanskih zemalja, naoružani od NATO partnera Turske, plaćeni od Katara i Saudijske Arabije i obučavani od strane SAD.
Tramp iz evropske perspektive govori mnogo gluposti, kao uostalom i veći deo američke političke elite, uključujući Obamu i Klintonovu.

- Sankcije (Rusiji) se javno dovode u pitanje, ali se istog dana krišom produžavaju. Evropske pudle laju, ali ne ujedaju, napominje ovaj ekspert.

Ako se Evropa konfrontira Rusiji, to je deo američke geopolitike. Inače, Evropa mora biti stalno zaštićena od strukturne saradnje sa Moskvom.

Donaldovi snovi

U nekim tačkama, Tramp želi da sarađuje sa Putinom, objašnjava Bilov. On želi da smanji preveliki broj baza SAD u preko 140 zemalja, a pritom sumnja u zvaničnu teoriju zavere od 11. septembra 2001. godine i kritički gleda na aktivnosti CIA. Tramp takođe želi da stavi pod lupu federalne rezerve, kao i da ulaže u infrastrukturu zemlje i smanji vojne troškove. "Takvu politiku sigurno neće moći da sprovede zbog organizovanog otpora u kongresu i raznih lobija. Oba kandidata su spasonosni apel za Evropljane da konačno zajedno povedu samostalnu smišljenu spoljnu politiku, u koordinaciji sa SAD, ali i sa Rusijom, Kinom i Japanom, zaključuje Bilov.

Bilov je upozorio i na sve veću opasnost od rata sa Rusijom.

"Vašington provocira Rusiju: 5 milijardi dolara za promenu vlade u Kijevu, finansiranje Majdana, inscenirani puč protiv izabranog predsednika koji je bio spreman da se povuče, uvođenje vlade koja je u sopstvenoj zemlji omražena, a uz to i stacioniranje raketa u Poljskoj i Rumuniji navodno protiv Irana, ali zapravo uperenih protiv Rusije. Vreme upozorenja (na raketni napad) je postalo ekstremno kratko, čak i za nuklearni rat. Konvencionalni rat zapadne armije ne mogu da dobiju sa svojim vojnicima. Utoliko brže se neka konfrontacija u trenutku može pretvoriti u atomsku konfrontaciju. U starom istok-zapad sukobu smo bili sigurniji", zaključuje fon Bilov.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online