Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 10.09.2016.
08:16
Vestionline A

Konačno: Posle "maratona", Rusija i SAD se dogovorile o Siriji

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki sekretar Džon Keri sastali su se u Ženevi i postigli su dogovor o planu prekida vatre u Siriji.

Reuters
Posle dugih razgovora pronađeno rešenje za Siriju: Džon Keri i Sergej Lavrov

Plan o prekidu vatre uključuje zabranu vazdušnih napada vladnih snaga u određenim produčjima i saradnju u napadima na džihadiste.

Nakon novog maratonskog sastanka koji je trajao 13 sati, Keri i Lavrov su podelili sa medijima plan o primirju.

Kako je rekao Džon Keri, plan bi trebalo da osigura da režimske snage neće izvoditi napade na onim prostorima gde je prisutna takozvana umerena opozicija.


Lavrov je potvrdio da će Rusija i SAD sarađivati i naveo da će primirje najverovatnije stupiti na snagu 12. septembra i da bi trebalo da traje najmanje sedam dana.

- Nakon što primirje bude trajalo sedam dana, utvrdićemo novi centar u kojem ćemo sa vojskom i predstavnicima SAD i Rusije i obaveštajnim službama odlučivati o praktičnim problemima i razdvajanju terorista od opozicije - dodao je Lavrov.

Prema sporazumu i sirijske vladine snage i opozicione snage će morati da obezbede slobodan put u istočni i zapadni Alepo.

POVEZANE VESTI

Subota 10.09.2016. 09:36
Nema od dogovora ništa jer USA nikada nije ispoštovalo bilo što što je dogovorila.
Ponedeljak 12.09.2016. 13:53
Анкара поздравља , зашто, зато што је учествовала и зато што хоће свој део колача од мене би добили мало морген, надам се ни да Сиријци нису глупи, али ће они , зна се ко, оставити своје вероватно је то неки од услова, није требао Лавров да преговара ни са ким, они су једноставно криви као што је и Анкара крива и сви остали који су учествовали у разбијању државе Сирије , сем Руса тачка , Договорите се већ једном шта сме да се ради једној држави а шта не и ко ће да одговара због тога и коме ће да одговара због тога, рецимо нама су криви Американци за отимање и насилну промену система, народ оптужује али коме , Управи водовода
Ponedeljak 12.09.2016. 13:55
Zasto vi mislite da Rusima ne odgovara ovo primirje? Znaju vrlo dobro oni sta rade i vrlo lukavo igraju igru. Kao prvo, primirje je obavezalo Amerikance da pocnu zajedno sa Rusima da bombarduju Islamisticki front pobunjenika (dakle, onaj deo "Umerene opozicije", koji inace nije Islamska drzava, ali je isti kao oni i po ponasanju i ideoloski). I to ce poceti da rade brzo tako da nema vremena za pregrupisavanje opozicije. Drugo, ako prekrse, Rusi momentalno mogu da pocnu bombardovanje i da mir padne niz vodu, a da ovi opet nemaju vremena za pregrupisavanje. Sa druge strane, jedini ko moze da se pregrupise lepo jeste Asad. Kada bi se mir ispostovao, svi bi isli protiv Islamista, a kad se oni uklone, Asad ce mnogo brze srediti ostatak opozicije. Sa druge strane, ako se mir prekrsi, Asad ce imati vremena da se naoruza dodatno i pregrupise, dok ce se opozicija naci u momentalnim vazdusnim udarima Rusije bez previse vremena za pregrupisavanjem (njima koliko su rastrkani treba mnogo vise vremena za to nego Asadu). Sve u svemu, Amerikanci su definitivno izgubili "Bitku za Siriju", a Rusi dobijaju jer bilo kakva sledeca vlast u Siriji ce gotovo sigurno biti proruska, samo je pitanje da li ce Asad biti tu ili ne, a po svemu sudeci, hoce i to duze, jer iako pricaju, providno je da ga nece pustiti niz vodu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online