Ponedeljak 10. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 23.09.2016.
21:30
S. J. - Vesti A

Obama priznao: Nesposoban da okonča rat u Siriji

Američki predsednik Barak Obama priznao je da ga "nesposobnost" da okonča građanski rat u Siriji "i dalje proganja", ali je rekao da smatra da je njegovo odbijanje da interveniše bio ispravan izbor.

Reuters
Svodi bilans: Obama posle osam godina na vlasti

- Uvek ima stvari za koje pomislim da bih voleo da sam bolje postupio, ali nema mnogo situacija gde pogledam unazad i kažem da je odluka koju sam zapravo doneo ili put kojim smo se kretali bio pogrešan - rekao je Obama u intervjuu sa istoričarkom Doris Kirns Gudvin.

Kao "dobar primer toga", Obama je naveo situaciju u Siriji koja ga, kako je rekao, "neprekidno progoni".

- Rekao bih da od svih stvari koje su se dogodile tokom mog predsedavanja, znanje da imate stotine hiljada stradalih, milione raseljenih, čini me da se zapitam šta sam mogao drugačije da uradim u poslednjih pet-šest godina - rekao je Obama, koji je ničim neizazvan unapred dobio Nobelovu nagradu za mir, na početku svog prvog mandata. On će Belu kuću napustiti u januaru 2017. godine.

Vojska ide na Alepo

Sirijska armija saopštila je da počinje novu ofanzivu na istočni deo grada Alepa koji je pod kontrolom pobunjenika. Damask je pozvao civile u tom delu grada da izbegavaju zone gde su locirani teroristi, dodajući da su pripremljeni izlazni punktovi za one koji žele da pobegnu, uključujući pobunjenike.

Obama sada priznaje i to da su opcije za svrgavanje sirijskog predsednika Bašara al-Asada bile problematične, a da su konvencionalni argumenti o onome šte se moglo uraditi "pogrešni".

U SAD su ga "jastrebovi" kritikovali zbog odbijanja da interveniše kako bi se okončali sukobi za koje oni tvrde da su oko 300.000 ljudi koštali života, a Rusiji i Iranu "omogućili da potvrde svoju moć na Bliskom istoku".

Keri: Diplomatija "zaribala

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da se sadašnji napori na nalaženju diplomatskog rešenja za Siriju ne mogu nastaviti posle neuspeha primirja i saopštenja sirijske vlade o novoj ofanzivi na Alep, na spominjući pri tom mutnu ulogu SAD u nastanku ove nove situacije. On je naveo da Vašington ne može sam da uspe u tome, pa je potrebno da "sirijska vlada i njen glavni podržavalac Rusija obave svoj deo posla". Keri je to izjavio posle sastanka s najvišim ruskim diplomatama i predstavnicima evropskih i arapskih zemalja posvećenog sirijskoj krizi.

Moskva: Mi imamo dokaze

Za razliku od Pentagona, Rusija raspolaže podacima koji potvrđuju da se američki dron "predator" nalazio u blizini Alepa kada je humanitarni konvoj napadnut, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov komentarišući izjavu predstavnika Pentagona u kojoj se odgovornost za napad prebacuje na Moskvu.

Načelnik Združenog komiteta Oružanih snaga SAD Džozef Danford izjavio je da Pentagon ne raspolaže činjenicama koje bi potvrdile da je Rusija umešana u napad na humanitarni konvoj, ali da je on ipak smatra odgovornom(?).

POVEZANE VESTI

Petak 23.09.2016. 23:52
brate huseine huso zajebbi ti to sve ajde vrati se u karton siti kod čazima da opet zajedno kardemo bakar, to si dobro znao da radiš odkad ode u amerike i postade precednik samo brljotine praviš, ajde ovde cela ciganmala kuka za tebe avako tafte kurafte banana......... k kk kkkkkhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online