Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 03.10.2016.
09:55
Vestionline, Sputnjik A

Zapad pada na kolena pred Putinom

Predsednik Rusije Vladimir Putin vidi slabosti Zapada i to vešto koristi u Siriji, ocenjuje nemački list "Frankfurter algemajne cajtung".

Reuters
Lepo ih je upozorio: Vladimir Putin

Istovremeno, protivnici Rusije u Siriji imaju prilično mnogo slabosti i povremeno su preterano oprezni.

Sirijski pobunjenici nisu dobili prenosive raketne sisteme zbog straha zapadnih zemalja da će sukob nastaviti da eskalira, kao i da će se oružje naći u rukama terorista, tvrdi nemački list.

List ističe da Putin čak može da prinudi zapadne zemlje da priznaju legitimnost sirijskog lidera Bašara el Asada.

- On može da očisti zemlju po sopstvenom nahođenju, kao nekad u Čečeniji - navodi list i dodaje da će Asad ostati jedini bedem protiv islamskog terorizma. Tada zapadne zemlje neće imati drugog izbora nego da priznaju "dželata" za legitimnog šefa države.

- Takvo bacanje na kolena će se sigurno desiti - zaključuje nemački list.

POVEZANE VESTI

Sreda 05.10.2016. 23:06
Тешко је предвидети шта ће Америка да уради ако „одлучи“ да су је у Сирији понизили и сатерали у ћошак. Хоће ли да уради оно што одавно жели — да бомбардује Асадове снаге, али не „грешком“ већ отворено? Хоће ли, у том случају, Русија да заштити своје „савезнике“ и директно удари на САД? Сједињене Државе су испуниле своју претњу и прекинуле сарадњу са Русијом у вези са примирјем. Само неколико сати раније Москва је поништила споразум са Вашингтоном о уништењу вишка плутонијума. Oдноси двеју земаља пали су на најниже гране још од Хладног рата, а опасност од војног сукоба сила већа је него икад. Москва сматра да одлука САД да прекину сарадњу са Русијом у Сирији говори о неспособности САД да испуне обавезе које су преузеле на себе, а које се пре свега тичу раздвајања умерене опозиције од терориста. Руски аналитичари кажу да се САД никада нису бориле против терориста из Нусра фронта, који су користили примирје да се прегрупишу и наставе своје „крваве нападе“. Због тога је све јачи утисак да су САД спремне и на „пакт са ђаволом“ само да свргну Асада са власти
Sreda 05.10.2016. 23:07
С друге стране, Русија је успела да у Сирији уради све оно што западна коалиција на челу са САД месецима пре тога није — да промени ток борбе и распоред снага, ослаби терористе и повећа свој утицај не само на Блиском истоку већ у целом свету. Другачије речено, интервенцијом у Сирији Русија се вратила на светску сцену као велика сила, потврђујући да глобални поредак постаје мултиполаран. Претходних месеци Руси су упорно позивали Запад да уђе у коалицију у борби против тероризма и, за разлику од Американаца, нудили су конкретне мере и решења. Међутим, као одговор добили су агресивну реторику САД — језик претњи, уцена, санкција. Уље на ватру додатно доливају и хушкачке изјаве америчких званичника. Зашто је Алеп тако важан....?
Sreda 05.10.2016. 23:08
Алеп је веома важан и за ДАЕШ. Док су терористи контролисали Раку и цео Алеп, они су имали стратешку предност. Зато Дамаск тежи да потпуно ослободи тај град, јер то би значило и контролу над значајним делом сиријско-турске границе. Успех у овој операцији би у великој мери утицао на положај Асадове владе у будућности јер, у савременим условима, то би значило да онај ко влада Алепом, влада и северозападним делом Сирије. Уколико Дамаск буде спроводио логичну и исправну политику након ослобађања Алепа, ту мислим пре свега на административне реформе и решавање спорних питања са Курдима, Асад ће преузети геополитичку иницијативу у Сирији“, каже за Спутњик Станислав Тарасов, политиколог, стручњак за Блиски исток. Сиријски војни експерти предвиђају да ће Алеп бити „очишћен од милитаната за неколико недеља“, а сиријски политиколози сматрају да ће Деир ел Зор, који је тренутно под опсадом терориста, бити следећи главни правац владиних снага, после ослобађања Алепа. Према речима експерта, успостављањем потпуне контроле над економском престоницом земље — Алепом, „рат у Сирији ће 70 одсто бити добијен“, а ослобађање тог града ће „срушити планове САД и низа арапских земаља о подели Сирије“. Сиријски политиколог Хасан Јусеф сматра да постоји опасност да се стране војске умешају у конфликт у Сирији, а да ће такве интервенције, које ће се водити под изговором борбе против терориста, угрозити територијални интегритет Ирака и Сирије.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online