Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 20.10.2016.
21:02
Vestionline A

Koji su pravi razlozi Putinovog odlaska u Berlin?

Sastanak "normandijske četvorke" u Berlinu 19. oktobra, kao što se i očekivalo, nije rezultirao ozbiljnim napretkom u rešavanju krize na istoku Ukrajine. Ruski eksperti smatraju da "normandijski format" zasada ne može bilo šta da izmeni, a da je Putin posetio Berlin zbog razgovora sa evropskim liderima, a ne sa Porošenkom.

Reuters
Putina je zanimao razgovor sa Merkelovom, a ne sa Porošenkom (Foto: Arhiva)

"Putinu nešto treba od Merkelove"

Berlinski susret lidera Rusije, Ukrajine, Nemačke i Francuske od samog početka nije obećavao neki veći napredak. Rusija i Ukrajina su jedna drugu optuživale za neispunjavanje sporazuma iz Minska, a Kremlj je tek uoči susreta saopštio da će Vladimir Putin ipak u njemu učestvovati. Pre toga je predsednik Rusije izrazio sumnju u svrsishodnost pregovora.

"Čudo se zaista nije dogodilo. Posle petočasovnog razgovora nije potpisan nikakav dokument. Strane su samo izjavile da će tokom meseca biti pripremljena nova 'mapa puta' za rešavanje situacije u Donbasu", prenose ruski portali.

- Rusija i dalje ima zategnute odnose sa Ukrajinom. Moskva bi verovatno odustala od tog susreta da se radilo samo o dijalogu sa Kijevom - smatra ruski analitičar Sergej Karaganov. 

Timofej Bordačov, programski direktor Međunarodnog debatnog kluba "Valdaj", slaže se sa Karaganovom da Ukrajina nije raspoložena za dijalog.

- Ukrajinska strana otvoreno izjavljuje da čeka dolazak novog predsednika u Belu kuću i očekuje da će to biti Hilari Klinton, što će im omogućiti da opet pređu na konfrontacioni scenario - rekao je Bordačov za "Rusku reč".

Ukrajinski politikolog Mihail Pogrebinski izneo je mišljenje da je jedan od ciljeva Putinove posete Berlinu pružanje podrške nemačkoj kancelarki koja je organizovala susret.

- Putin je odlučio da ne dovodi Merkelovu u neprijatnu situaciju, u kojoj bi se ona našla da joj pokušaj organizacije susreta nije uspeo. Očigledno mu nešto od Merkelove treba. Takođe, Putinu je bilo važno i da razgovara sa Olandom, s obzirom da je ruski predsednik prošle nedelje odustao od posete Francuskoj, pa je ovo bila prilika da ublaže nesporazum koji postoji među njima - smatra ovaj stručnjak.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.10.2016. 21:09
Dolazi Medvedev kod Putina i nervozno mu predlaže da ukinu ove vremenske zone u Rusiji. – Zašto, pita ga Putin? – A ne snalazim se više, odletim u drugi grad, zovem kući a oni svi spavaju, prošli put tebe budim u 4 ujutru, a mislio sam da je veče. Zovem Agngelu Merkel da joj čestitam rođendan kaže bio je juče, predsedniku Kine Novu godinu, kaže da je sutra. – kaže Medvedev – Ma dobro, to su sve piizdarije, govori mu Putin. – Ma kakve piizdarije, sećaš se kad se srušio onaj poljski predsednički avion? Ja zovem da im izrazim saučešće, a oni meni kažu da čovek još nije ni poletio.. kaže Medvedev
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online