Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.10.2016.
16:59
Srna, Vestionline A

SAD, Rusija i Kina će da vode glavnu reč, EU postala nebitna

Politički analitičari i strateški stručnjaci smatraju da će SAD, Rusija i Kina ubuduće određivati smer svetskih odnosa i ocenjuju da EU nije u stanju da se uključi u krug onih koji odlučuju u ime čovečanstva.

pixabay.com
Budućnost pripada velikima, Evropa se nekako "smanjila" u poslednje vreme

Političari i stručnjaci iz 35 zemalja okupili su se na godišnjem zasedanju Međunarodnog debatnog kluba "Valdaj" u Sočiju, kako bi razgovarali o perspektivama međunarodne politike u najskorijoj budućnosti.

U igri novi igrači

Oni se slažu u oceni da je došlo do nepovratnih promena u međunarodnoj politici.

Savremeni svetski poredak je u fazi transformacije, odnosno prelaska sa jednopolarnog sistema na situaciju u kojoj ključna međunarodna pitanja neće više zavisiti samo od politike SAD, nego i od dve sve jače sile na međunardnoj političkoj sceni - Rusije i Kine.

Džon Meršajmer, profesor sa Univerziteta u Čikagu, smatra da će lideri SAD, Rusije i Kine morati da donose ključne odluke o strateškom političkom pravcu svojih zemalja, a od tih odluka, u velikoj meri, zavisiće buduća svetska politička situacija.

Američki stručnjak tvrdi da u budućnosti neće biti moguće izbeći konflikt SAD i Kine, ako se nastavi rast ekonomije i političkog uticaja najmnogoljudnije zemlje sveta u jugoistočnoj Aziji.

To pogoršanje američko-kineskih odnosa prisiliće Moskvu da bira način na koji se interesi Rusije mogu uklopiti u taj konfrontirani svet, smatra Meršajmer.

Rusiji bolje da bude sa SAD protiv Kine

- Rusija ima tri varijante: Da sklopi savez sa Kinom, da se udruži sa Amerikom u koaliciju protiv Kine, ili da ostane neutralna i sa strane posmatra borbu između SAD i Kine - smatra on.

Meršajmer je uveren da bi za Moskvu bilo najbolje i najpragmatičnije kada bi se udružila sa Vašingtonom protiv Pekinga, s obzirom na to da će Kina, kako je on rekao, u budućnosti predstavljati opasnost i za Rusiju.

- SAD su gurnule Rusiju u kineske ruke i niko ne može da garantuje da će Amerika delovati dovoljno pragmatično i da neće izazivati još veće neprijateljstvo sa Rusijom, što će samo još više podstaknuti Rusiju da se okrene Kini - navodi Meršajmer.

Kinezi neće da vladaju svetom

Predstavnica Kine Fu Jing tvrdi da Kina ne teži ka preuzimanju odgovornosti za održavanje američkog svetskog poretka.

- Svetski poredak koji se zasniva na dominaciji SAD Kina doživljava kao nered, za koji Peking ne želi da preuzme odgovornost - poručila je ona i istakla da Peking ne želi da ponovi grešku Vašintona i da upravlja svetom.

Ruski stručnjaci, ipak, nisu sasvim uvereni da Kineze ne interesuje da preispitaju osnovne postulate monopolarnog sveta u kojem dominiraju SAD.

- Rusija i Kina menjaju i rasturaju poredak koji su SAD pokušale da nametnu posle "Hladnog rata". Rusija to čini pomalo grubo, a Kina dosta meko, u svom stilu - rekao je Sergej Karaganov, dekan fakulteta za svetsku ekonomiju i međunarodnu politiku Nacionalnog istraživačkog univerziteta Visoka škola ekonomije.

Evropa - tropa

Stručnjaci su tokom debate u Sočiju doveli u sumnju sposobnost EU da utiče na svetski poredak koji se menja.

Oni su o EU govorili kao o "akteru koji igra tuđu igru". Budućnost EU, kako je istaknuto, u velikoj meri zavisi od odluka koje donose političari u Rusiji, SAD i Kini.

Kevin Rad, direktor Instituta za politiku azijskog društva, smatra da Evropa zaista gubi politički značaj u svetskim procesima i da prepušta inicijativu Americi, Rusiji i Kini, prenose analitički portali.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online