Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 04.11.2016.
10:55
Vestionline A

Ameri u strahu od ruskog mešanja u predsedničke izbore

"U službama koje odgovaraju za zaštitu SAD ne isključuju da će Rusija praviti probleme na dan predsedničkih izbora", piše "Vašington post" pozivajući se na neimenovane predstavnike američkih vlasti.

Reuters
Obami nešto smrdi oko ruskog mešanja... (Foto: Arhiva)

"Između ostalog, Ministarstvo nacionalne bezbednosti tvrdi da u poslednje vreme Rusija 'skenira' državne baze podatka i sisteme glasanja", piše američki list.

"Nije jasno da li su oni pokušali da prodru u njih", kaže jedan od izvora.

"Američke obaveštajne službe ne smatraju da Rusija može putem sajber-napada da utiče na rezultate predsedničkih izbora u utorak, ali upozoravaju da bi Moskva mogla da pokuša da se umeša posle glasanja kako bi izazvala sumnje u istinitosti rezultata", smatra list.

Prema podacima "Vašington posta", Bela kuća ne želi da "Moskvi ostavi vremena da nanesu još veću direktnu štetu poslednjih dana kampanje". Osim toga, smatra list, Vašington veruje da će se posle izbora "smanjiti pretnja od strane Rusije".

Prema izjavama neimenovanih zvaničnika, američka administraciji "nerado pristaje na eskalaciju, koja bi mogla dovesti do ozbiljnih posledica za budućeg predsednika".

"Odluka administracije verovatno će zavisiti od onoga što Rusi preduzmu predstojećih dana. Napad sa ciljem da se izbori osujete verovatno će izazvati agresivniju reakciju SAD, kažu zvaničnici", navodi se u članku.

"Vašington post" takođe ističe da vlasti zemlje razmatraju varijante kao što je "proterivanje iz SAD velikog broja pretpostavljenih saradnika ruske obaveštajne službe, uvođenje novih ekonomskih sankcija protiv ruskih struktura povezanih sa hakerima, kao i mogućnost vršenja sajber-napada protiv ruskih kompjuterskih mreža".

Novinari podsećaju da je predsednik Barak Obama već dozvolio da se radi na hakovanju sistema Irana, "ali on ne želi da ide tim putem, tvrde saradnici".

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.11.2016. 21:43
За цурење мејлова из штаба америчких демократа оптужени су руски хакери, које, наравно, подржава руска држава. Доналд Трамп, републикански кандидат за америчког председника, диви се Владимиру Путину — довољан доказ да Русија подржава Трампа, да је на његовој страни и да га помаже у кампањи.
Nedelja 06.11.2016. 21:44
Кристијана Аманпур, перјаница америчке информативне куће Си-Ен-Ен, својски се потрудила да, са својим саговорницима, „докаже“ те тврдње. Тако је Русија, ни крива, ни дужна, увучена у америчку предизборну кампању. Као баук, наравно. На те тврдње руски министар спољних послова није желео ни да одговори, рекавши да не жели да користи просте речи. Са друге стране, Национални демократски комитет, централно тело америчких демократа, извинио се бирачима и члановима за мејлове из којих се да прочитати како функционери Демократске странке фаворизују једног председничког кандидата, Хилари Клинтон, науштрб њеног ривала, сенатора Бернија Сандерса.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online