Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 13.11.2016.
20:34
Vestionline, Informer.rs A

Tramp će razbiti NATO!?

Novoizabrani predsednik SAD, prema njegovim izjavama tokom kampanje, mogao bi Ameriku da izvede iz NATO pakta čim 20. januara uđe u Belu kuću i tako ga uništi, smatraju analitičari.

pixabay.com
Na pomolu kraj zapadnog vojnog saveza!

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp razbucaće NATO pakt, smatraju analitičari. Oni, na osnovu Trampovih izjava tokom predizborne kampanje zaključuju da bi SAD mogle da izađu iz zapadnog vojnog saveza čim republikanac 20. januara uđe u Belu kuću, što bi iz korena poljuljalo trenutni odnos snaga u svetu.

Niko ne plaća

Stručnjaci podsećaju da je Tramp stalno preispitivao vrednosti NATO, a najveća kritika odnosila na način finansiranja Alijanse.

- Od ukupno 28 zemalja članica NATO, mnoge ne plaćaju svoj deo. Samo pet saveznika daje dva odsto od svog BDP za Alijansu, koliko je propisano. Amerika, koja plaća i više nego što je dogovoreno, ne bi trebalo da bude obavezna da brani one članice, koje ne ispunjavaju svoje obaveze - govorio je Tramp tokom kampanje i tako poljuljao jednu od najbitnijih odredbi zapadnog vojnog saveza - da su članice NATO dužne da priskoče u pomoć saveznicima u slučaju napada.

Istovremeno je naglašavao da je Amerika najveća vojna sila na svetu i da ostale zemlje, ukoliko žele pomoć SAD, mogu da joj plate za odbranu.

Tramp je takođe govorio da je NATO prevaziđena forma vojnog saveza i da je neodrživa.

- Najveća greška Alijanse je to što se ne fokusira na terorizam. Mislim da bi NATO trebalo da se bori protiv Islamske države na Bliskom istoku, da bije bitku zajedno sa nama - rekao je novoizabrani američki predsednik u septembru.

Na osnovu tih njegovih izjava, analitičari smatraju da je NATO paktu došao kraj.

- Više lidera u svetu kritikovalo je organizaciju i rad Alijanse, međutim, niko osim Trampa nije pominjao izlazak jedne zemlje iz vojnog saveza. Ukoliko SAD zaista napuste NATO, sve će se promeniti - smatra Magnus Peterson, šef Centra za transatlantske studije na Norveškom institutu odbrane.

On dodaje da bi napuštanje vojnog saveza zbog finansija moglo da se Americi obije o glavu.

- Pre ili kasnije, haos koji bi SAD izazvale izlaskom iz NATO postao bi pretnja samoj Americi. U tom slučaju bi Vašington morao da rešava stvari po mnogo višoj ceni od one koju trpi sada zbog izbegavanja velikog broja članica da plate svoj deo - kaže Peterson.

Vetar u leđa Rusiji

Njegov kolega Ian Bremer iz Evroazijske grupe, organizacije za procenu političkih rizika, takođe veruje da je moguć izlazak SAD iz NATO i naglašava da bi to dalo dodatnu snagu Rusiji.

- Tada bi osnažio azijski blok, na čelu sa Rusijom, koji bi preuzeo funkci u NATO. Zemlje u svetu obraćale bi se tom savezu za pomoć u odbrani - objašnjava Bremer.

I američki politički analitičar Stiven Bajdl sa Univerziteta Džordž Vašington smatra da bi raspad NATO doveo do jačanja istočnog bloka.

- Alijansa nema samo funkciju odbrane. Ona je veća od toga. Povezivanje sa zemljama širom sveta mnogo znači. Takođe, stvara sigurnost slabim i siromašnim zemljama. Zato bi raspadom NATO pakta najviše propatile najnovije članice, poput baltičkih zemalja. One nemaju dovoljno novca i nisu dovoljno jake da mogu da se odupru uticajima Rusije - ističe Bajdl.

POVEZANE VESTI

Utorak 15.11.2016. 21:32
Tramp je pragmatican covjek i zato postavlja pitanje,zasto bi SAD najvise ulagale u NATO i jos branila svu tu evropsku bulumentu od izmisljenog neprijatelja i kacila se sa Rusijom i Kinom? Ameri od nastanla Alijanse ulazu enormna sredstva u NATO i naoruzanje dok Njemacka,Britanija,Francuska,Japan,Canada,Australija novac ulazu u svoje ekonomije umjesto u NATO. Istina je da SAD vojnom dominacijom u svijetu cuvaju svoj dolar kao rezervnu svjetsku valutu i svjetsko trziste pod kontrolom,ali Tramp nece dozvoliti da se EU za male pare ulozene u NATO slepa uz Ameriku i ubire plodove njihove dominacije. Bice zanimljivo vidjeti kako ce se sada ponasati balticke i balkanske drzavice,clanice NATO pakta,koje u posljednjih 25 godina nisu prestajale lajati na Rusiju i Srbiju iza americkih ledja.Nadam se da ce potkupiti repove.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online