Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 16.11.2016.
19:10
Dojče vele A

Putinovo političko čišćenje: Čija glava je sledeća?

Rusiju je šokiralo spektakularno, noćno hapšenje ruskog ministra privrede Alekseja Uljukajeva. To hapšenje, mnogo je više od navodne borbe protiv korupcije, smatra dopisnik Dojče velea iz Moskve Jurij Rešeto.

Reuters
Sprovodi čistku u Rusiji: Vladimir Putin

- Pred zakonom su svi jednaki, a onaj ko je korumpiran mora da se iskupi. Ministar privrede Ruske federacije Aleksej Uljukajev, navodno je korumpiran - piše Rešeto.

On je, navodno, dobio dva miliona dolara u gotovini i zauzvrat odobrio preuzimanje naftnog koncerna Bašnjeft od strane velikog koncerna Rosnjeft, navodi rusko tužilaštvo.

- Optužbe su teške. U članu 6, paragraf 290, ruskog Krivičnog zakona se navodi: "Korupcija u veoma velikim razmerama". Za to moraju da postoje ozbiljni dokazi - kaže portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Takođe je rekao da istraga mora te dokaze da dostavi sudu. Naravno.

- Glupo je samo što, van Kremlja, niko ne veruje u istinitost navoda, niti u to da je Uljukajev ikada mogao da uzme mito: ni njegovo Ministarstvo, niti ruska Centralna banka koja je navodno pratila taj korumpirani proces preuzimanja Bašnjefta. Te sumnje se glasno izražavaju, što je netipično za Rusiju, gde ljudi tri puta razmisle pre nego što kažu nešto protiv zvanične interpretacije nekog događaja - dodaje Rešeto.

Ono u šta naprotiv niko ne sumnja, jeste da je spektakularno hapšenje ministra i medijska pažnja koja je tome posvećena, bilo savršeno koordinirana akcija tajne službe.

- FSB je, navodno, pratio Uljakajeva već više od godinu dana, a njegov telefon prisluškivan je od kraja leta. Izveštaji više ruskih medija pozivaju se na izvore u tajnoj službi i u vladi. Podrazumeva se da je bivši šef tajne službe i aktuelni šef države Vladimir Putin znao za to, i nije preduzeo ništa! On je mogao da otpustiti Uljukajeva, da ga kazni za njegovu navodnu korupciju i ranije, ili nekako na drugi način. Međutim, doneta je odluka da se izvede spektakularno hapšenje uz veliku pompu - dodaje Rešeto.

Usput rečeno, to hapšenje liči na jedno drugo: premijer Kirovske oblasti, Nikita Beljih.

- I on je, baš kao i ministar Uljukajev, namamljen u zamku i "uhvaćen" u korupciji. Ista šema, iste optužbe. I sličan politički profil. Beljih je bio simpatizer stranke ubijenog opozicionog političara Borisa Njemcova. Bio je mlad i ambiciozan. Želeo je napolje iz provincije - u Moskvu. Ministar Uljukajev je za mnoge važio kao poslednja nada za liberalni ekonomski kurs Rusije. Kao garant zapadnih investicija u zemlji. Da li je njegovo hapšenje početak nove runde političkih čistki? U Moskvi se u svakom slučaju nagađa o tome čija će glava sledeća da odleti - ističe Rešeto.

Činjenica je da je hapšenje Uljukajeva, u najmanju ruku onako kako to mediji zahvaljujući vlastima predstavljaju, zapravo najžešća kritika same ruske vlade.

- Ono, naime, znači da u Rusiji nema mehanizme za borbu protiv korupcije. U suprotnom, moralo bi da se poveruje da iza fasade Alekseja Uljukajeva, koga svi poznaju već decenijama, stoji posebno lukavi zločinac: jedan koji je noću pljačkao državne koncerne i za to bio podmićivan u gotovini, ali je preko dana, prema toj interpretaciji, taj loš čovek diskutovao sa Putinom i kolegama na sednicama vlade o dinamici Bruto nacionalnog dohotka. I niko, ali zaista niko osim slavne, tajne službe, nije mogao ni da nasluti da iza tog nevinog lica sa okruglim naočala stoji jedan tako genijalni kriminalac - zaključio je Rešeto.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.11.2016. 22:45
Rešeto,pazi da i tebe Putin ne propusti i kroz sito i kroz rešeto.
Četvrtak 17.11.2016. 21:00
Па не треба идеализовати никога нити било коју земљу. Свуда има кукоља и треба га одвојити. Рецимо, сада у руску Думу треба да се упути Закон којим се забрањује државним чиновницима да им деца студирају у иностранству. Паре које зарађују у Русији троше у иностранству истовремено показују да факултети Русије не ваљају, мада за остало становништво ваљају. Није лако све то довести у ред. Колико мјинистара у влади Србије има децу на школовању у иностранству или им деца живе и раде у иностранству? А нама причају да се стрпимо и трпимо.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online