Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 18.11.2016.
18:19
Vestionline, Index.hr A

Obama iz Evrope poslao poruku Trampu oko njegovih odnosa sa Putinom

Na svom prvom susretu nakon pobede Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima, američki predsednik na odlasku Barak Obama i evropski čelnici obećali su da će održati saradnju u NATO-u, kao i da će zadržati sankcije protiv Rusije, prenosi AFP.

Reuters
Tokom razgovara u Berlinu domaćini su želeli da čuju da se SAD neće udaljiti od Evrope

Tokom predsedničke kampanje Tramp je doveo u pitanje sam "sigurnosni štit" američkih saveznika koji pod NATO-om traje već punih 70 godina.

Nije se libio ni da poruči da će se povući iz Pariškog sporazuma o klimi ili nuklearnog sporazuma s Iranom, a bojazan je izazvao i zbog izrazite sklonosti ruskom predsedniku Vladimiru Putinu koji je anektirao ukrajinski Krim i umešao se u sukob na istoku Ukrajine te pruža vojnu podrškusirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu.

Na razgovorima u Berlinu nervozni evropski partneri željno su od Obame želeli da čuju da se SAD neće udaljiti od Evrope. Obama i čelnici Velike Britanije, Francuske, Italije, Njemačke i Španije "složili su se oko potrebe da zajedničkim snagama rade kako bi transatlantska agenda išla napred".

To između ostalog znači i "pobrinuti se da se sukobi u Siriji i istočnoj Ukrajini okončaju diplomatskim putem", stoji u saopštenju Bijele kuće.

Čelnici su istaknuli "važnost nastavka saradnje kroz vojne institucije, uključujući i NATO".  Osvrnuvši se na Siriju i ukrajinsku krizu, Obama je izrazio nadu da će Tramp "biti voljan suprotstaviti se Rusiji tamo gde zastranjuje i odstupa od naših vrednosti i međunarodnih normi".

Kazao je da je Rusija vojna supersila s "uticajem po celom svetu" i upozorio Trampa da ne podlegne iskušenju da s "Rusijom sklopi neke dogovore" koji bi mogli "u pogodno vreme" naštetiti malim zemljama.

Obama također nije zaboravio istaknuti i važnost ujedinjene Evrope i pozvao čelnike da ne uzimaju "zdravo za gotovo" transatlantske veze izgrađivane tokom više decenija.

- EU je i dalje jedno od najvećih političkih i ekonomskih dostignuća na svetu koje se ne sme uzeti zdravo za gotovo - rekao je Obama. Po njegovom sudu, "dostignuća kojima smo svedoci na kontinentu, za razliku od podeljene Europe u prošlom veku, nas podsećaju koliko je važno da zajedno radimo".

Napuštajući Berlin, kako bi u Limi učestvovao na samitu azijsko-pacifičkih lidera, Obama je posebne reči hvale uputio kancelarki Angeli Merkel i pritom priznao da će "na svojim ramenima nositi težak međunarodni teret".

- Želio bih kad bih joj taj teret mogao malo olakšati. Ali snažna je ona - kazao je Obama prilikom šeste službene poseta Nemačkoj.

POVEZANE VESTI

Petak 18.11.2016. 23:17
Čega to ima evropa da se plaši,sem ako debelo nije uprljala ruke.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online