Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 25.11.2016.
04:11
B. Božin - Vesti A

Tramp se više razume od Merkelove

U jučerašnjoj generalnoj debati o budžetu u Bundestagu, koja je imala "šmek" predizborne kampanje, šefica frakcije partije Levice, Sara Vagenkneht, već u prvim minutima oštro je napala kancelarku Angelu Merkel i vladajuću crno-crvenu koaliciju zbog toga što "ignorišu rastuću zabrinutost mnogih građana" i time stvaraju tlo za "nemačkog Donalda Trampa".

Reuters
Oštro u Bundestagu: Sara Vagenkneht

"Buđav konsenzus"

- U zemlji raste socijalna neravnopravnost i nesigurnost, a sa njima i sve bolji izborni rezultati Alternative za Nemačku (AfD), naglasila je Vagenknehtova.

Zatim je usledila njena kritika "velikokoalicijskog produžetka" sa Štajnmajerom kao zajedničkim kandidatom za predsednika Unije i SPD-a, što je po njoj "buđav konsenzus" i izbor koji ljude navodi na to da sumnjaju u demokratiju.

- Vlada očito nije ništa naučila iz Bregzita i posle izbora Trampa za predsednika i nastavlja da igra prema motu "I dalje isto!".

Vagenknehtova je u svojoj kritici kancelarke krajnje neočekivano ishvalila novog američkog predsednika.

"Čak i Tramp je više shvatio od Vas!", dobacila je levičarka Merkelovoj vezano za njegove ekonomsko-političke planove, što je izazvalo negodovanje iz vladajućih redova.

"On stremi otvorenom protekcionizmu, visokim zaštitnim carinama kako bi stimulisao domaću privredu, u koju će se ciljano ulagati", objasnila je Vagenknehtova Trampove investicione najave koje su dovele do visokih kamata, kako je rekla.

Sve za bogate

U Nemačkoj je od penzijske politike do nasleđa reformi Agenda 2010 sve "neodgovorno i skandalozno", kako je rekla. Vlada sprovodi državni program za bogate i poreski sistem za dobrobit koncerna i bogatih, što je po njoj "fatalna politika".

Sve više ljudi imaju razloga da budu razočarani. Kada iduće godine u Francuskoj bude izabrana Marina Lepen, onda će "svi opet biti šokirani", upozorila je poslanica Levice.

Savezni budžet za 2017. godinu inače predviđa izdatke i prihode od po 329 milijardi evra.

Arogancija establišmenta

Vagenkneht je u kritici sistema i establišmenta navela dva mejla koje je dobila: jedne visokoobrazovane devojke koja radi kao stjuardesa jer ne može da pronađe posao u struci, i vlasnice malog preduzeća, ćerke italijanskog migranta, koja je napisala da u današnjoj konzumentskoj Nemačkoj nema demokratije, što je izazvalo gromoglasan podsmeh u sali.

- To je citat mejla jednog građanina. Moram da kažem, to kako reagujete kad vam se ovde prezentuju reči građanina, dokazuje čitavu aroganciju vaše politike! - uzvratila je Vagenknehtova.

POVEZANE VESTI

Petak 25.11.2016. 07:04
Da je tako kao sto ti brbljas i da je bilo srece ne bi ti bio medju nama!Takvi uvek zavrse u zatvoru ili u ludnici.Kazi ti meni je si li sinoc opet oca i brata silovao?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online