Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 29.11.2016.
09:58
Tanjug, Vestionline A

Nemačka: Ne mogu Rusi da nam šetkaju za Božić po EU, a čine zlodela

Predsednik Odbora za spoljne poslove Bundestaga i poslanik CDU kancelarke Angele Merkel, Norbert Retgen, pozvao je Berlin da uvede sankcije Moskvi.

pixabay.com
Nije Božić za Ruse (Foto: Ilustracija)

On je takav poziv uputio zbog podrške koju Moskva pruža predsedniku Sirije u sirijskom ratu.

Retgen je, zajedno sa poslanicom Zelenih Franciskom Brantner, istakao da Zapad mora odmah da deluje u pogledu sirijsko-ruskih napada u sirijskom gradu Alepu, javlja Rojters.

- EU mora da barem nametne sankcije Rusiji koja podržava ta zlodela - naveli su Retgen i Brantner u zajedničkom saopštenju, dodavši da "nije prihvatljivo da oni koji su odgovorni za ratne zločine lete za Minhen ili Pariz radi božićne kupovine, dok žene i deca umiru u Siriji". 

Prema njihovim rečima, iako bi sankcije imale spori efekat, ruski predsednik Vladimir Putin "bi morao da njihove učinke uzme u obzir u proračunima u vezi sa posledicama njegovih akcija u Siriji". 

Portparolka nemačkog Ministarstva spoljnih poslova izjavila je da je u Alepu neophodno hitno humanitarno primirje. 

- Ta tragedija mora da se okonča. Režim i njegovi podržavaoci, pre svega Rusija i Iran, za to snose najveću odgovornost - zaključila je ona. 

Vojska Sirije i njeni saveznici objavili su u ponedeljak da su preuzeli veliki deo istočnog Alepa iz ruku pobunjenika, u ubrzanom napadu koji preti da sruši opoziciju u njenom najvećem urbanom uporištu, navodi britanska agencija. 

Lideri SAD i pet evropskih zemalja razgovarali su o svojoj zabrinutosti zbog situacije u Siriji na sastanku u Berlinu 18. novembra, ali ne i o uvođenju sankcija Rusiji u vezi sa Sirijom, što sirijska opozicija priželjkuje, dodaje Rojters.

POVEZANE VESTI

Utorak 29.11.2016. 12:52
Sklonište u Iraku, februar 1991.... Tokom prvog Zalivskog rata američki avioni bombardovali su sklonište u Amirijahu, predgrađu Bagdada, i tom prilikom ubili 408 civila. „Si-En-En“ navodi da je sklonište planski gađano, uprkos činjenici da su se u njemu nalazili civili. Pentagon i CIA su se branili tvrdnjom da je sklonište zapravo bilo pomoćni komandni centar, i optužili Sadama Huseina da je „namerno naselio civile u to područje, koristeći ih kao ljudski štit“.
Utorak 29.11.2016. 12:53
Albanska izbeglička kolona, Kosovo 1999..... Tokom rata na Kosovu i Metohiji, NATO je gađao kolonu Albanaca i tom prilikom usmrtio 73 osobe. Alijansa je naknadno priznala da je njihov pilot „slučajno bacio bombu na civile, jer je mislio da je u pitanju jugoslovenska vojska“.
Utorak 29.11.2016. 12:53
Venčanje u Avganistanu, jul 2002... Na početku rata u Avganistanu, dve američke letelice bombardovale su ceremoniju venčanja u centralnoj provinciji Uruzgan, pri čemu je život izgubilo 48 ljudi. Pentagon je izdao saopštenje da su piloti reagovali na „žestoku protivavionsku paljbu“. Avganistanski ministar odbrane rekao je da je u pitanju laž, te da su svatovi u tradicionalnoj ceremoniji proslavili svadbu tako što su iz pištolja ispalili nekoliko hitaca u vazduh.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online