Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 02.12.2016.
06:10
Lj. Ivanović - Vesti A

Fidel Kastro, kubanski div (2): Meksička zavera

Diktatura generala Fulhensija Batiste ostavila je Kastra bez šansi da se politički angažuje u institucijama. Počeo je da se bavi advokaturom, ali je jedva uspevao da se prehrani. Ne samo da ga pravo nikada nije nešto posebno zanimalo, već je i bio dosta slab pravnik. Njegova strast je bila politika. Sa grupom radikalnih istomišljenika formira radikalnu organizaciju koja je izdavala ilegalno i novine.

Reuters
Proslava 26. jula: Kastro govori o osvajanju Monkade

Suština pokreta sažimala se u pet tačaka. Tražili su da se vrati demokratski Ustav iz 1940. godine, da se izvede agrarna reforma, da radnici u industriji imaju pravo na 30, a u šećernoj industriji 55 odsto profita kompanija u kojima rade, kao i to da se konfiskuje imovina osoba osuđenih za korupciju.

Ustanici bez plana

Grupa zaverenika isprva nije imala konkretan plan kako da izvede revoluciju, sve do leta 1953. godine. A onda je skovan plan da se 26. jula izvede napad na drugu najveću kasarnu u zemlji, bazu Monkada u gradu Santijago de Kuba. Ideja je bila da se zauzme relativno slabo čuvana kasarna, uzme oružje i potom podeli besnom narodu.

Kasnije će se pokret Fidela Kastra i nazvati "26. jul", po tom čuvenom datumu koji označava početak Kubanske revolucije.

Ipak, napad je bio fijasko i vojska je pobila gotovo sve napadače. Fidel je nekako sačuvao glavu i završio u zatvoru sa ostalim zaverenicima. Dok su mu vezivali ruke na leđima, održao je kratak govor u kojem je naglasio "da će ga istorija osloboditi". Iako je 1953. osuđen na 15 godina robije, Fidel Kastro je u zatvoru proveo jedva dve godine. Pomilovao ga je upravo diktator Batista ne smatrajući ga više političkom pretnjom.

Če se učlanio

Reuters
Voljen u Nikaragvi: Mural u Managvi

Kastro odmah odlazi s mlađim bratom Raulom u Meksiko, svestan da mu nema više mesta na Kubi pod Batistom. U međuvremenu, posle proputovanja Latinskom Amerikom, u Meksiku se obreo još jedan koloritni lik - mladi argentinski lekar Ernesto Gevara.

Početkom 1955. godine Gevara je radio kao doktor u bolnici u Meksiku. Tu je u junu iste godine upoznao Raula Kastra, koji će ga kasnije upoznati sa Fidelom. Tokom prve noći u kojoj je upoznao Kastra, Gevara je potvrdio da je upravo ova kubanska revolucionarna borba ta koju je tražio, i potpisao učlanjenje u pokret "26. jul". U ovom periodu, Gevara je dobio i svoj čuveni nadimak "Če" (u slengu Argentine i Urugvaja "Če" znači "drugar", "ortak", "pajtaš").

Predsednik ih spasao

Gevara je 24. juna 1956. uhapšen zajedno sa kubanskim prijateljima (među kojima je bio i Fidel Kastro), a 3. jula novinska agencija UPI je objavila: "Argentinski doktor Gevara biće deportovan u domovinu zbog pretpostavke da je učestvovao u neuspeloj zaveri protiv kubanske vlade Fulhensija Batiste." Bivši meksički predsednik Lazaro Kardenas se, međutim, umešao u rad policije da bi odbranio kubanske revolucionare, pa su krajem jula Gevara i braća Kastro pušteni na slobodu. Na slobodi su u tajnosti nastavili sa svojim revolucionarnim aktivnostima.

Najbolji gerilac

Iako je prvobitno planirao da u borbama bude samo kao lekar, Gevara je učestvovao u vojnim vežbama, koje su služile kao priprema planiranom odlasku na Kubu i revoluciju, i njihov vojni instruktor Alberto Baho na kraju ga je pohvalio kao "najboljeg gerilca".

Sutra - Fidel Kastro, kubanski div (3): Gerila zauzima Havanu

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online