Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 09.12.2016.
16:33
sputniknews.com, Vestionline A

Predvideo je i propast SSSR-a: Amerika će se raspasti do 2020.

"Donald Tramp će izazvati propast američke moći, tvrdi Johan Galtung, koji je tačno predvideo pad SSSR-a i koji je bio nominovan za Nobelovu nagradu", piše britanski "Indipendent".

Youtube/mrmariocod
Americi se crno piše, smatra norveški profesor Galtung (Foto: Arhiva)

Norveški profesor, poznat i kao "otac" mirovnih studija kao naučnog predmeta i priznat za tačno predviđanje brojnih istorijskih događaja, među kojima su i Protesti na Tjenanmenu u Kini i napad 11. septembra, privukao je pažnju 2000. godine, kada je predvideo da će se SAD kao globalna sila raspasti do 2025. godine.

Međutim, za vreme Bušove administracije, Galtung je pomerio svoju prognozu za kolaps u SAD na 2020, i sada kaže da je realnost da se ona materijalizuje nakon izbora "bombastičnog milijardera".

Izbor Donalda Trampa na antiimigrantskoj platformi podudara se sa jednom od završnih faza pada koju je predvideo još 2009. godine u društveno-naučnoj knjizi "Pad američke imperije - šta dalje", u kojoj predviđa porast fašizma u Americi u periodu opadanja njene moći.

To potvrđuje i činjenica da je novoizabrani predsednik obećao da će deportovati tri miliona ilegalnih imigranata čim uđe kancelariju, i izgraditi zid duž američke granice sa Meksikom.

Dr Galtung je dodao da kritički stav novoizabranog predsednika prema NATO-u takođe ukazuje da SAD prestaju da budu supersila.

Republikanac je, kako kaže, još ranije sugerisao da SAD možda neće pružiti pomoć onim saveznicima koji ne budu uspeli da namire troškove namenjene za odbranu.

- Kolaps ima dva lica. Druge zemlje ne žele da budu dobri američki saveznici, zato SAD sada moraju same da ubijaju pomoću visokoletećih bombardera, dronova kojima se upravlja iz kancelarija i komandosa koje koriste svuda gde mogu. Drugi razlog se dešava istovremeno: "Osim Severne Evrope, koja podržava ove ratove, za sada, to se verovatno neće nastaviti i dalje od 2020. godine, tako da ja stojim iza tog roka", zaključuje norveški profesor.

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.12.2016. 21:08
Anglofili - poruka za Vas - gotova je predstava, zastor se spustio, sada nastupa opšta makljaža. Rusija je danas jača i to 1000 puta, negoli što je bila na početku 2000. godine. Sada nastupa drugo vreme - rusko vreme......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online