Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.12.2016.
19:17
Vestionline A

"SAD uradile sa Sirijom ono što su sa Bosnom i Kosovom"

Prethodne nedelje američki predsednik Barak Obama odustao je od ograničavanja vojne pomoći stranim snagama u Siriji.

Reuters
SAD sabotira svaku priliku da se stvari reše mirnim putem u Siriji

Kada su se podigle nade da će se rat u Siriji konačno zaustaviti, vraćanjem većeg dela Alepa, SAD dolivaju još ulja na vatru, piše britanski novinar Nil Klark u tekstu za “Raša tudej”.

Klark se sada pita da li bi ovo moglo da napravi drastičnu razliku na tlu, s obzirom na to da se već zna da SAD podržavaju strane borce u Siriji.

Ako ne može da se smeni Asad, produžava se agonija

Međutim, kako kaže, ovo bar objašnjava ljudima koji imaju sumnje kakvu igru igra Vašington.

- Naime, želja je da se prolongira agonija sirijskog naroda koliko god se može. Stav je taj "ako ne možemo da srušimo Asada, osiguraćemo to da njegova zemlja gori". I sve ovo dolazi - ako smo zaboravili - od američkog predsednika koji je nagrađen Nobelovom nagradom za mir - piše Klark.

Istina je takva, kaže on, da svaki put kada je postojala realna šansa da se okonča sukob, iskakao je "Ujka Sem" da to sabotira.

Članovi sirijske opozicije koji su želeli da učestvuju u demokratskoj politici su namerno uklonjeni. Umesto toga, SAD i njihovi saveznici podržali su militante koji su hteli nasilno rušenje državne vlasti. U martu 2012. plan da se razreši konflikt (koji je tada trajao samo godinu) pogurali su Arapska liga i UN. Sirijska vlada je navodno prihvatila takozvani “Kofi Anan plan”, navodi se u tekstu.

- A šta je piroman Ujka Sem uradio? Da, tačno, sipali su još benzina na vatru u trenutku kada je plamen mogao da bude ugašen - piše Klark.

Zamislite samo da je “Anan plan” uspeo 2012. Koliko života bi bilo spaseno?

Vašington samo želeo eskalaciju konflikta, kao na Balkanu

Međutim, Vašington je samo želeo eskalaciju konflikta, a ne kraj, kaže Klark.

On kaže da je to slično sa ratovima na Balkanu devedesetih. Lisabonski sporazum iz 1992. obezbedio je mirne podele u nezavisnoj Bosni. Ali, američki ambasador Voren Cimerman urgirao je da Alija Izetbegović razmisli o dogovoru - “ako ti se ne dopada, zašto ga potpisivati”.

"Rezultat: Brutalni rat u Bosni koji je odneo hiljade života, uključujići i oko 8.000 u Srebrenici. Ponovo, sve je to moglo biti izbegnuto, da su SAD želele mir. Umesto toga, SAD su podmetnule požar u Bosni i onda oktivili Srbe", navodi on.

Sedam godina kasnije, Stejt department je to uradio opet, namerno sprečavajući diplomatsko rešenje sukoba na Kosovu, konflikt koji su - kao i Siriju i Bosnu - potpalili oni, kaže Klark.

U Avganistanu, SAD su provele decenije, osiguravajući da ne nadjača mir. Tokom osamdesetih, Sovjeti su tražili način da povuku svoje trupe iz zemlje i da pregovaraju o miru. U knjizi "Hladni rat" Džeremija Ajzaka i Tejlora Douninga, govori se kako je Juri Andropov, sovjetski lider 1982-1984, ponudio rok za povlačenje ako SAD (i Pakistan) prestanu da pomažu mudžahedine nastrojene protiv vlade.

Čak i nakon što su se Sovjeti formalno povukli 1988. SAD su i dalje slale oružje u zemlju.

Klark na kraju postavlja pitanje: Hoće li se ovo promeniti pod vlašću Trampa, koji je najavio da će SAD prestati sa rušenjem stranih vlada?

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online