Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 15.12.2016.
17:00
ruskarec.ru, Vestionline A

Ruski vojni vrh: Ne damo Kurilska ostrva Japanu!

Moguća pojava vojnih baza SAD na teritoriji Kurilskih ostrva u slučaju da ona budu predata Japanu ugroziće bezbednost Rusije, ali ruski vojni eksperti sagledavaju i druge, isto toliko važne razloge zbog kojih ne treba pristati na kompromis sa Japanom po pitanju Južnih Kurila, piše "Ruska reč".

Reuters
Ruska mornarica sposobna da odbrani sopstvenu teritoriju

Uoči Putinove posete Japanu u japanskim medijima su se pojavila saopštenja da Tokio ne isključuje mogućnost razmeštanja vojnih baza SAD na Kurilskim ostrvima, ukoliko ona budu predata Japanu. Po rečima neimenovanih izvora lista Asahi, generalni sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Japana obavestio je rusku stranu da postoji takva mogućnost.

Razmeštanje vojnih baza SAD na Kurilskim ostrvima, ukoliko ona budu predata Japanu, ozbiljno će ugroziti odbrambenu moć Rusije, smatraju ruski vojni eksperti. Čak i ako ruska strana uspe da dobije određene garancije od Tokija i isključi tu mogućnost, gubitak dela Kurilskih ostrva je u suprotnosti sa interesima Ministarstva odbrane Rusije, tvrde eksperti.

Prema zvaničnom stavu Moskve, Rusija nema teritorijalnih problema sa Japanom. To je u više navrata izjavio predsednik Vladimir Putin.

- Položaj Kurilskih ostrva je takav da ona omogućavaju Rusiji potpunu kontrolu ulaska u Ohotsko more - potvrdio je načelnik sektora za vojnu politiku i ekonomiju Ruskog instituta za strateška istraživanja (RISI) Ivan Konovalov.

- S obzirom da su ruske strateške nuklearne podmornice bazirane na Kamčatki, predaja dela Kurilskih ostrva Japanu neće se odraziti na njihov pristup Tihom okeanu. Sa druge strane, to može stvoriti probleme ruskim brodovima baziranim u Vladivostoku - tvrdi Dmitrij Safonov, vojni komentator lista "Izvestija".

- U najgorem slučaju Japan može zabraniti prolazak ratnih brodova kroz te moreuze. To, naravno, nije kritično. Postoje i druge morske luke, ali će onda biti potrebno da se menja navigacija i razvija nova infrastruktura. Ruski vojni vrh svakako to želi da izbegne - smatraju ruski stručnjaci.

                          Ceo tekst možete pročitati na sajtu Ruska reč

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.12.2016. 17:02
Naravno da ne date! Nije Putin mali aca pa da deli teritorije svoje zemlje i sakom i kapom!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online