Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 06.01.2017.
08:58
Vestionline A

Specijalci SAD stigli na rusku granicu: "Baltik je nasmrt preplašen od Putina"

Specijalne snage američke vojske raspoređene su na granici Baltika i Rusije kao deo "podrške i odbrane od eventualne agresije", piše "Njujork tajms". Nekoliko desetina specijalaca raspoređeno je kao pomoć vojskama Litvanije, Letonije i Estonije, članicama NATO alijanse.

Reuters
NATO vojnici u Litvaniji (Foto: Arhiva)

Ovaj potez omogućava američkoj vojsci da podrobnije posmatra manevre ruske armije. General Rejmond Tomas, šef Specialnih operacija u Pentagonu, rekao je za "Njujork tajms" da su baltičke zemlje "očajno tražile američku pomoć u odvraćanju potencijalne ruske agresije".

- Nasmrt su prestravljeni od Rusa. Veoma su iskreni po tom pitanju - rekao je Tomas.

Portparol litvanskog Ministarstva odbrane Asta Galdikaite potvrdila je da su SAD ponudile "dodatne bezbednosne mere baltičkim zemljama usled ugrožene sigurnosne situacije u regionu".

Američke trupe takođe će pomoći u obuci lokalnih snaga i učestvovati u prikupljanju informacija, što već uveliko obavlja CIA. Baltičke zemlje već dve godine javno izražavaju svoje strahove da će Rusija pokušati da im uradi isto ono što i Ukrajini prilikom aneksije Krima.

Kabinet predsednika Litvanije izdao je saopštenje u kojem se navodi da "SAD igraju aktivnu rolu u pružanju bezbednosnih garancija baltičkim državama i čitavoj transatlantskoj zajednici".

S druge strane, Kremlj vidi raspoređivanje NATO trupa na ruskoj granici kao provokaciju, navodeći da je to glavna prepreka za otopljenje odnosa dve sile.

- S američkom vojskom na našim vratima, mi nemamo o čemu da pričamo - istakao je visoki zvaničnik ruskog Ministarstva odbrane za "Njujork tajms".

Američki specijalci pridružiće se grupi od 4.000 NATO vojnika raspoređenih u Poljskoj, Litvaniji, Estoniji i Letoniji u narednim mesecima. Raspoređivanje vojske na ruskoj granici, najveće od vremena hladnog rata, Moskva je nazvala "aktom čiste agresije".

- Usled ovakvih manevara, Rusija ima svako suvereno pravo da sprovede neophodne mere širom cele svoje teritorije - navodi se u saopštenju Kremlja.

Pored Amerikanaca, svoje vojnike na Baltik šalju i Britanija (800 vojnika), Kanada (450) i Nemačka (600), kao i Danska i Francuska.

POVEZANE VESTI

Petak 06.01.2017. 09:34
Tu su dosli na odmor,posto ce vec za dve nedelje da pakuju kofere i vrate se u ameriku.... A sto se tice nac ista sa Baltika,ne postoji ta sila koja ce ih spasti od ruke pravde - RUSIJE!!!!
Petak 06.01.2017. 11:30
el to oni specijalci navy seals sto pobegli pred bosonogim somalijcima,black hauwk dawn hahahaha
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online