Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Sreda 01.02.2017.
09:17
sputniknews.com, Vestionline A

Državni sekretar "spona" Rusije i SAD-a

"Rusija i SAD će razvijati kontakte nakon potvrđivanja mandata državnog sekretara", rekao je ambasador Rusije u SAD Sergej Kisljak.

Reuters
Vladimir Putin (levo) i Donald Tramp se još uvek neće sastati, bar doke se ne oformi Trampova administracija u potpunosti

- Ne mogu da kažem da se nešto radikalno promenilo. Čak ni državni sekretar još uvek nije odobren - rekao je on odgovarajući na pitanje da li su se u poslednje vreme intenzivirali kontakti između vlade SAD i ambasade Rusije.

Kisljak je rekao da će se "kontakti uspostaviti kada se pojavi državni sekretar i njegovi zamenici sa kojima Rusija ima, po pravilu, normalne svakodnevne odnose".

Ruski ambasador pozvao je "da se sada ne čeka nešto natprirodno, tim pre što je američka administracija u procesu formiranja".

- Čekamo da bude više prilike za razgovor sa konkretnim sagovornicima - rekao je Kisljak.

On je dodao da je razmatranje vremena i mesta sastanka ruskog i američkog predsednika Vladimira Putina i Donalda Trampa preuranjeno sve dok se ne formira nova američka administracija.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.02.2017. 20:17
Iako je mnogo pisano o „arapskom proleću“, na dva pitanja ipak, među sobom blisko povezana sa događajima koji su zahvatili Bliski Istok, još uvek nismo dobili definitivne odgovore. Prvo – Vašingtonska uloga u „arapskom proleću“ i sledujući za njom „islamistička jesen“, u pobedi „islamističkih“ partija, čiji je reklamni baner bio anti-amerikanizam. Drugo – i šta da radi Rusija sa kipećim Bliskim Isto-kom, kako da gradi odnose sa novim regionalnim igračima, kako da prođe između „proleća“ koje još uvek traje i koje polako zamenjuje njena „jesen“ sa minimalnim gubicima, jer govoriti o akvizicijama više nema potrebe?
Ponedeljak 06.02.2017. 20:17
Ali prvo – malo suvog teoretisanja. Od dana 26. jula 1956 godine, kada je nacionalizacija Sueckog kanala postala debela tačka u istoriji klasičnog kolonijalizma, prošlo je pedeset i sedam godina. Pedeset sedam godina, koje su bile ispunjene borbom supersila za dominaciju u regionu, žesto-kom opozicijom sekularnog i tradicionalnog, „arapskog socijalizma“, kao i zapadne orijentacije, vojne i islamističke. Iza svake od strana su stajali spoljni činioci, koji su trošili milijarde na podršku pojedinih lidera i pokreta, u stvari – inspirisali njihovo pojavljivanja na političkoj sceni. Ovih pedeset godina bile su period „modernizacije“ i „regionalizma“, odnosno, procesi uključuju post-kolonijalnu periferiju, države šireg Bliskog Istoka u globalne ekonomske odnose kapitalizma. Tako je kapitalizam, u smislu država, čiji su lideri izjavljivali o „socijalističkoj orijentaciji“, nastojali izgraditi obim trgovine sa Zapadom.
Ponedeljak 06.02.2017. 20:18
A ukoliko je Zapad prvobitno – pre svega SAD – razmatrao ovu „bliskoistočny periferijy“, kao nekakav sigurnosni ventil od pregrevanja ekonomije, preko kojeg je bilo moguće „ispustiti višak pare“ preko-akumulacije kapitala i hiperprodukcije robe na tržištima tih zemalja, zatim je brzo proces u odnosima postao složeniji. „Regionalizam“, se tada reklamirao kao „anti-kolonijalna politika“, omogućavajući zapadnoj ekonomiki dobijanja mase bonusa. Konkretno – u obliku profita na račun jeftinih sredstava iz različitih izvora i potpuniji multiplikativni efekat svakog dolara, potrošenog na „regionalno partnerstvo“. Samo vojno-tehnička-saradnja je donosila monopolima profit i postala je „živa voda“ zapadnim ekonomijama, čime su one, delimično, bile u stanju nadoknaditi troškove sukoba sa Sovjetskim Savezom. Ali, bilo je i drugih „građanskih“ vidova saradnje … Međutim, paralelno sa ekonomskim, ubrzali su se i socijalno-politički procesi. „Modernizacija“ je dovelo do uništenja tradicionalnog društva, uništavanje islamskih principa i tradicija.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online