Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 09.02.2017.
18:01
D. Dekić - Vesti A

EU možda slomi zube na Balkanu

Ako se Evropa raspadne, onda će to biti tamo gde je najkrhkija, na Balkanu, i zato to mora da shvati kao svoj prioritet, upozorio je kolumnista Ulrih Ladurner, u nedeljniku "Cajt", ističući da ovaj region ne sme biti "prepušten" Rusiji, SAD ili Turskoj.

Tanjug/AP
Uzdrmana zajednica: Migranti odveli EU u krizu

Upozorenje nemačkog autora treba shvatiti ozbiljno, smatra srpski diplomata u penziji Zoran Milivojević, koji za "Vesti" ukazuje da Evropa iz više razloga mora da gleda na ovo područje sa velikom pažnjom.

- Balkan, sa tenzijama čiji smo svedoci i opterećenošću istorijom, potvrđuje da je bure baruta koje može da eksplodira. Zato je ovo pitanje ključno i najvažnije za bezbednost i stabilnost EU - kaže Milivojević.

Kroz ovo područje se, prema njegovim rečima, prelamaju problemi sa kojima se Brisel suočava, a to su i migrantska kriza i nadmetanje velikih sila u novom multipolarnom svetu.

- EU je posle Bregzita u krizi i njena uspešna politika bi bila dalje proširenje na Balkan koji je i deo evropskog kontinenta, a u cilju da evropska zajednica stane na noge. Mada još uvek ne znamo kako će se novi predsednik SAD Donald Tramp odrediti prema našem regionu, jer to nije pominjao, u novim planetarnim okolnostima je jasno da je na sceni veliko trojstvo Vašington, Moskva, Peking, pa je imperativ EU da misli o sebi, svojoj ulozi i Balkanu - zaključio je Milivojević.

Dušan Proroković sa Fakulteta za diplomatiju i bezbednost nameće pitanje kako će se EU, koja ne može da se izbori ni sa krizom u Grčkoj kao višedecenijskom članicom, izboriti sa ostalim delovima Balkana.

- Brisel je 2007, kada su primljene Bugarska i Rumunija, propustio pravi trenutak za dinamično proširenje uz smešne izgovore i Balkan je ostao pred vratima EU. Zbog te neiskorišćene šanse koja se dešava samo jednom u regionu raste uticaj Moskve i u zemljama poput Makedonije, dok narod u Srbiji posle NATO bombardovanja ima još jedan razlog prirodnog okretanja Rusiji - tumači Proroković za "Vesti".

Digli ruke

- Nije više samo reč o tome hoće li EU Srbiju, već i obrnuto, jer vidimo da je prema poslednjem istraživanju naše Kancelarije za evropske integracije svega 47 odsto građana za ulazak u EU, dok ih je u prvoj polovini protekle decenije bilo 70 odsto. Kada se pričalo o EU svi su u glavi imali život u Nemačkoj, a šta se to promenilo u Rumuniji ako pola miliona ljudi protestuje na ulicama posle deset godina članstva - ukazao je Dušan Proroković.

On smatra da EU zbog tog izgubljenog trenutka sada trpi posledice, jer se osim Rusije kao novi akter na Balkanu pojavio radikalni islam.

- Niko ne pominje da postoje čitava sela islamista u BiH i Albaniji i da teroristički napadi širom EU idu preko Balkana, što je i dokaz posledica koje Brisel trpi. Sada ne vidim šansu za proširenje, jer to nije odluka kancelarke Angele Merkel, već javnog mnjenja u Nemačkoj, pa i Austriji, gde je 60 odsto građana bilo protiv priključenja Bugarske i Rumunije. Verujem da je sada taj procenat skoro tri četvrtine - ocenio je Proroković.

Sudar moćnih

Ulrih Ladurner smatra da EU mora da se pobrine oko Balkana u sopstvenom interesu, jer je "deo Evrope i to mora ostati".
- Treba se usredsrediti na balkanske probleme, a EU nije uspela, jer se i sama bori za preživljavanje. Dodatni je problem da su se na Balkanu formirale strukture koje se odupiru reformama i teško ih je "razbiti". Ne želim da poredim Balkan sa Sirijom, ali se tu sudaraju interesi velikih sila. EU je tu aktivna, ali i Rusi i Turska - kaže ovaj kolumnista.

POVEZANE VESTI

Subota 18.02.2017. 18:20
U krvi im da su kolonizatori i ugnjetavaci i to ti je. Balkan im je uvijek bio poligon za treniranje.
Subota 18.02.2017. 18:21
U krvi im da su kolonizatori i ugnjetavaci i to ti je. Balkan im je uvijek bio poligon za treniranje.
Subota 18.02.2017. 18:21
U krvi im da su kolonizatori i ugnjetavaci i to ti je. Balkan im je uvijek bio poligon za treniranje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online