Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 21.02.2017.
21:55
sputniknews.com, Vestionline A

Ruski S-400 znak za izlazak Turske iz NATO?

Iako Moskva i Ankara aktivno pregovaraju o isporuci ruskih protivvazdušnih sistema S-400 "Trijumf", ni jedna ni druga strana ne saopštavaju nikakve detalje sporazuma, i zato se mnogi pitaju da li bi to moglo ujedno da znači i postepen izlazak Turske iz NATO-a, piše "Sputnjik".

wikipedia.org/Vitaly V. Kuzmin
Ruski sistem S-400 "Trijumf"

Rusi bi mogli da saznaju poverljive vojne podatke NATO-a

Rusija i Turska se nalaze u završnoj fazi pregovora oko isporuke protivvazdušnih sistema S-400 "Trijumf". To je saopštio šef ruske korporacije "Rosteh" Sergej Čemezov, koji je dodao da se trenutno utvrđuju modeli finansiranja.

Da pregovori teku uspešno potvrdio je i ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čevušoglu, koji je za tamošnje medije rekao da celokupna priča oko "Trijumfa" teče izuzetno "pozitivno". 

Analitičari tvrde da je sasvim izvesno da bi saveznici Turske bili besni ukoliko Rusija instalira svoje sisteme na teritoriji zemlje-članice NATO-a, jer bi preko njih mogla da se dokopa poverljivih vojnih podataka Alijanse. 

- Međutim, možda je ipak prerano donositi bilo kakve zaključke kada je reč o tako ozbiljnom pitanju kao što je izlazak iz bloka jedne od ključnih članica Alijanse - smatra vojni analitičar Sergej Jermakov. On tvrdi da bi Turska mogla da iskoristi čitavu situaciju kako bi ispregovarala poseban status unutar NATO-a. 

- Trebalo bi imati u vidu da Alijansa svakako neće blagonaklono gledati na ovakvu vrstu sporazuma između Rusije i Turske. Svojevremeno je Turska planirala da kupi kineske protivraketne sisteme, ali na kraju je odustala od te ideje pod pritiskom NATO-a. Ali, u međuvremenu situacija se promenila, kao što se promenio i odnos Ankare prema NATO-u - navodi on. 

NATO će izvršiti pritisak na Tursku

Jermakov kaže i da je S-400 univerzalni sistem, koji je namenjen kako za protivraketnu, tako i protivvazdušnu odbranu, a Turska se nalazi u veoma trusnom regionu, stoga bi S-400 sigurno mogao da pruži neophodnu zaštitu. 

Sličnog mišljenja je i turski general u penziji Nedžat Eslen, koji kaže da Ankara nema PVO sisteme koji mogu da otkrivaju ciljeve na srednjoj i velikoj visini, što predstavlja veliki problem za bezbednost Turske, pogotovu ako se uzme u obzir da pojedine zemlje u regionu u arsenalu imaju balističke rakete.

- Turska se nalazi u veoma problematičnom regionu i naprosto mora da poseduje sopstveni PVO sistem, baš kao što ga ima i Izrael - ističe Eslen.

- Mogli bi da nam kažu da pošto smo zemlja-članica NATO-a, samim tim naš PVO mora biti integrisan u sistem Alijanse, da ruski S-400 nije kompatibilan. Međutim, to bi bio samo izgovor. Pored toga, Alijansa bi mogla da iskoristi i politički pritisak na Tursku kako bi odustala od ovog ugovora - dodaje Eslen.

Podsećamo, S-400 je protivvazdušni sistem odbrane koji može da obara bilo kakve avione, uključujući i strateške bombardere, kao i sve tipove balističkih i krstarećih raketa na dalekoj i srednjoj udaljenosti. 

Na dužnosti u ruskoj vojsci je još od 2007. godine, a jedina zemlja koja je te sisteme do sada kupila od Rusije je Kina, dok se trenutno vode pregovori o isporuci "Trijumfa" i Indiji.

POVEZANE VESTI

Subota 25.02.2017. 22:17
Ma koliko se nadali, i ma koliko lozili jedan deo ovdasnjeg zivlja,i dalje ostaju dve drzave saveznice Rusija i Belorusija.Ako je neki sistem dobar povoljan, i ako bi cak i Sputnikova vest bila tacna, kupovina istog ne znaci i automatski izlazak iz Nato ili cak prelazak u vojni savez sa pomenute dve drzave.
Subota 25.02.2017. 22:19
Glavni snadbjevač Turaka oružjem u Grčko-Turskom ratu od 1919 do 1923 je bio tadašnji tek u nastajanju SSSR čitaj Rusija i time je doprinijela stvaranju moderne nove Ata Turkove Turske što mnogi turski nacionalisti i dan danas potenciraju i imaju veliku zahvalnost prema Rusiji ...Dublje su veze Turaka i Rusa što mnogi Srbi nemogu da razumiju..
Subota 25.02.2017. 22:20
Radi se o dogovorima koji će se realizovati u budućnosti. Sistemi koji će biti prodavani još nemaju ni ime. To kako se zove ne menja činjenicu da će izvozna verzija biti mali upgrade s300 sistema. Isto kao što je Mig 35 upgrade Mig-a 29. Sigurno neće Rusi davati ništa blizu vrhu svoje tehnologije, to je poenta. PS: Da, 2007. je prvi bataljon formiran. Za 10 godina formirano je 32 bataljona u Rusiji, kako novi dolaze, tako "stari" s300 idu na upgrade i u prodaju . Šta može da se up na s400 ok, šta ne ide u s400 izvozno (ko je rekao donacije migova?!).
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online