Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 03.03.2017.
21:24
Vestionline A

Ko je ruski ambasador koji je uzdrmao Trampov tim?

Ambasador Rusije u Vašingtonu Sergej Kisljak, koji se našao u središtu "oluje" u kojoj je ključni saradnik američkog predsednika Donalda Trampa ostao bez funkcije dok se i drugom trese tlo pod nogama, važi za ljubaznog čoveka čiji je šarm uvod u odlučnost sa kojom brani svoju zemlju na američkom tlu, piše britanski "Gardijan".

commons.wikimedia.org
Ruski ambasador u SAD Sergej Kisljak

Miran, ljubazan, ali...

"Gardijan" ističe da je taj "Putinov čovek u Vašingtonu" obično izvan žiže javnosti, ali se ovih dana našao u centru pažnje, kada su njegovi kontakti sa Trampovim bivšim savetnikom za nacionalnu bezbednost uzdrmali novu američku administraciju.

Kisljakovi razgovori sa doskorašnjim savetnikom za nacionalnu bezbednost Majklom Flinom primorali su tog Trampovom bliskog saradnika da podnese ostavku 13. februara, dok su Kisljakova dva sastanka sa Džefom Sešonsom dovela do povlačenja ovog američkog javnog tužioca iz istrage o umešanosti Rusije u izbore u SAD.

Taj drugi po redu udarac za Donalda Trampa usledio je baš u trenutku kada je relativno popravio utisak u javnosti nakon svog prvog govora u Kongresu, ocenjuje londonski dnevnik.

- Kisljak je strateški ciljao baš one ljude za koje je Kremlj smatrao da bi mogli da budu ključni saveznici u novoj američkoj administraciji. Iznenađuje, međutim, stepen uspešnosti. Sešons je već drugi visoki član administracije za koga je otkriveno da se sretao sa Rusima i zatim pokušavao da to zataška - kaže Alina Poljakova, zamenica direktora Centra za Evroaziju Dinu Patriciu Atlantskog saveta u Vašingtonu.

Glavni ruski regruter za "spavače"?

Kisljak je po struci inženjer, ali je završio i Akademiju za spoljnu trgovinu u SSSR-u, posle čega se pridružio Ministarstvu spoljnih poslova 1977. godine.

Prvi diplomatski zadatak u SAD obavljao je 1985-1989. godine, a fokus mu je bio - oblast kontrole naoružanja. Bio je i ruski ambasador u NATO-u 1998. godine, a zatim zamenik šefa ruske diplomatije od 2003. Na ambasadorsko mesto u SAD došao je 2008. godine.

Neki američki mediji navode da je Kisljak zapravo glavni ruski regruter za "spavače" - špijune u SAD, što je Rusija nazvala "američkom paranojom".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.03.2017. 20:46
Američki strah od Rusa se pretvara u fobiju i ozbiljnu paranoju....... :-)))
Ponedeljak 06.03.2017. 20:47
Samo naivci mogu da veruju u ovakve izmishljotine. I oni koji izmishljaju ovakve budalastine, ne veruju u svoje izmishljotine. Ovo se samo demokrate zabavljaju kao deca. Ozbiljni ljudi se ne igraju i ne ugrozavaju bezbednost svoje zemlje. Kad se zavrshi ova igra, predsednik Tramp ce da pokaze svima kako se upravlja sa zemljom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online