Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 30.06.2010.
09:31
Vestionline A

Ruska Mata Hari u Americi

Ana Čepmen, jedna od 11 uhapšenih Rusa pod optužbom da su agenti ruske vlade u SAD je "špijun višeg ranga". Crvenokosa špijunka postala je zvezda američkih tabloida, pišu da ima telo dostojno odela "Viktorija sikret" , a zbog metoda svog rada dobila je i nadimak "ruska Mata Hari“.

Ana Čepmen prva s leva na crtežu sa suđenja

"Ona je špijun višeg ranga", rečima su kojim je tužilac opisao riđokosu 28-godišnju Ruskinju Anu Čepman, koja je jedna od 11 Rusa uhapšenih u SAD i na Kipru pod optužbom da su špijunirali za rusku vladu.

Čepman je slušajući optužbe u sudu na Menhetnu mirno stajala pred sudijom u beloj majici i "potpisanom" džinsu zajedno sa još četvoro saučesnika koji su optuženi za špijunažu.

Njen advokat je od sudije tražio da odbaci optužbu za špijuniranje rekavši da njegova klijentkinja nije počinila nikakav zločin. On je tužbu nazvao "nebuloznom".

Pomoćnik tužioca je međutim rekao da je Ana Čepman "ruski špijun više klase" i da je preko posebnih bežičnih veza komunicirala sa ruskim agentima.

Špijunka baštovanka

 

Kako bi se što bolje uklopili u okruženej uhapšeni ruski špijuni su najviše vremena provodili negujući baštu i vodeći računa da stignu na sve fudbalske utakmice svoje dece. To im je omogućavalo da postanu "pravi Amerikanci", a da komšije ništa ne posumnjaju o njihovim pravim aktivnostima. 
Jedan od suseda Ane Čepmen je posle vesti o njenom hapšenju izjavio: "Nemoguće da je ona špijun. Pogledajte samo kakvo cveće ima".

"Ona je agent pod kontrolom strane vlade. Koristila je neformalni bežični Internet sa pojačanim dometom kako bi ostvarila kontakt preko laptopa sa adresom koja odgovara onim koje koristi ruska vlada", rekao je tužilac i dodao da je na taj način najmanje deset puta tajno razmenjivala informacije sa "centralom".

Tužilaštvo je kao dokaz ponudilo i mobilni telefon koji je Ana koristila pod lažnim imenom. Pošto bi obavila razgovor sa Rusijom, telefon i punjač bi bacala iz kola u pokretu, ali su ga američki agenti pronašli i "pročitali".

Njen advokat međutim tvrdi da je ona telefonom zvala samo porodicu u Rusiji. "Moja klijentkinja vodi biznis sa nekretninama preko Interneta. Razvedena je od muža koji je britanski državljanin, nema deca i nije nikakav top špijun, kako tvrdi tužilaštvo", kaže advokat.

Čepmenova je uhapšena u Njujorku u nedelju uveče kada ju je FBI agent prerušen u rusku vezu pozvao na hitan sastanak.Tada joj je dat lažni pasoš koji je ona trebalo da preda neimenovanoj osobi, "nekome ko je kao ona" čime se aludiralo na špijunažu za Rusiju.

Po Americi operiše 50 špijunskih parova


Poznati sovjetski dupli agent iz vremena Hladnog rata Oleg Gordijevski, bivši pripadnik KGB i najpoznatiji sovjetski prebeg koji živi u Londonu od 1985. godine, rekao je da bi ruski predsednik Dmitrij Medvedev mogao da zna broj ilegalnih operativaca u svakoj zemlji. On kaže da na osnovu njegovog iskustva u ruskoj obaveštajnoj službi "obično ima 40 do 50 parova, svi ilegalni".
"Predsednik će znati broj, u svakoj zemlji koliko ih ima, ali ne i njihova imena", rekao je Gordijevski (71) koji je radio devet godina u upravi KGB-a zadužen za ilegalne špijunske timove.
Države često imaju jedan broj obaveštajaca u stranim zemljama čiji identitet se prijavi zemlji domaćinu. Oni obično rade u ambasadama, trgovinskim misijama ili drugim zvaničnim izaslanstvima.
Gordijevski kaže da je kompleksan rad obučavanja i vođenja tajnih operacija i da zbog toga ne veruje da Rusija ima više takvih operativaca nego u njegovo vreme.
"Razumem njihove resurse i koliko ljudi mogu da obuče i pošalju u druge zemlje. Moguće da ih sada ima više, ali ne mnogo više i ne više nego 60", rekao je on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online