Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 25.03.2017.
02:13
Njuzvik A

Neočekivani manevar Pekinga: Kina uspostavlja dominaciju u Južnom kineskom moru

Narodna republika Kina donela je odluku da smanji broj vojnika u službi Narodnooslobodilačke armije (PLA), ali i da istovremeno poveća broj trupa u Mornaričkim snagama Narodnooslobodilačke armije (PLAMC) sa 20.000 na 100.000 vojnika. Kako tvrde izvori bliski PLA, neki od dodatnih vojnika biće raspoređeni u inostranstvu, uključujući Džibuti u Africi i Gvadar u severozapadnom Pakistanu.

Reuters
Kinezi preuzimaju potpunu kontrolu u Južnom kineskom moru

Nove okolnosti u kineskoj vojsci ukazuju na to da Peking ulazi u završnu fazu uspostavljanja dominacije nad spornim teritorijama u Južnom kineskom moru. Od kako je ojačala svoju flotu nuklearnih podmornica, okolnosti su same počele da idu na ruku Kini.
 
Izbori u SAD i dolazak Donalda Trampa otupeli su oštricu SAD u obuzdavanju kineskih teritorijalnih pretenzija ka strateški važnom području kroz koje na godišnjem nivou prođe neverovatnih 5 biliona dolara vredne robe. U međuvremenu, Kina je izgradila ozbiljnu vojnu infrastrukturu, rasporedila radarske sisteme i unapredila bazu Julin u kojoj će biti smeštene nove nuklearne podmornice čija je svrha da deluju kao nuklearni faktor odvraćanja SAD. Na sve to, nekadašnji regionalni protivnici kineske politike, među kojima su pre svih Filipini, sada su promenili stranu i zbližili se sa Pekingom što zbog blizine i trgovinskih veza, što zbog ekonomskih prednosti koje to može da donese.
 
Kako bi se prilagodili promenama, PLAMC poslednjih nekoliko godina postepeno povećava kapacitete u okviru strategije ekspanzije operacija izvan teritorije Kine, pri čemu je prioritet na odbrani spornih i regularnih teritorija u istočnom i južnom kineskom moru, kao i spremanje za eventualni napad na Tajvan ili čak i globalni konflikt.

Izvor navodi da će PLAMC biti povećan za 100.000 vojnika i da će se sastojati od 6 brigada koje će u budućnosti sprovoditi državne misije i dodaje da su dve borbene brigade već premeštene u PLAMC čime je broj sa 12.000 povećan na približno 20.000 vojnika. Svaka PLAMC brigada podeljena je na jedan oklopni puk i dva mornarička bataljona.

Radikalna promena

Ovo smanjenje će radikalno uticati na strukturu PLA jer će broj kopnenih vojnika biti prepolovljen za četvrtinu, odnosno za 300.000 vojnika. Korak ima za cilj da kinesku vojsku prilagodi i pretvori u moćniju silu koja će moći da se uhvati u koštac sa zahtevima modernog ratovanja. Pored toga, ovo smanjenje je i jedan od vidova borbe protiv korupcije unutar Kineske komunističke partije i PLA.

Odluku o smanjenju kopnenih trupa doneo je predsednik Si Đingping kako bi uklonio štetne uticaje unutar vojnobezbednosnih struktura. Neki vojnici će, pored mornarice, biti premešteni i u vazdušnu ili raketnu jedinicu.

Đingpingove reforme naišle su na snažan otpor u Pekingu. Veterani PLA posebno su nezadovoljni neisplaćenim penzijama i aktivno protestuju protiv vlade.

Iako se brojčano smanjuju, budžet PLA se uvećava. Peking je izdvojio sedam odsto više za odbranu ove godine, ali je rast donekle usporen. U svakom slučaju, PLA je na dobrom putu da postane manja obimom, ali sa druge strane modernija i sposobnja sila koja će možda jednog dana parira vojsci Sjedinjenih Država.

Upravo takva moderno opremljena vojska sa naprednim oružanjem i značajnim mornaričkim potencijalima, neophodna je Kini kako bi ostvarila svoj prvi veliki strateški cilj, a to je zauzimanje spornih teritorija u Južnom kineskom moru. Istovremeno Peking će jačati svoju meku moć u Africi i Južnoj Americi, kako bi ako se prvi cilj ostvari, odmah mogao da pređe na sledeću fazu - veće globalno vojno-bezbednosno angažovanje - koja bi konačno mogladoneti Kini dugo očekivani status svetske supersile.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online