Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 18.04.2017.
18:01
V. Mačar, G. Gligorević - Vesti A

"Vesti" u Kanadi: Hristos je zalog našeg vaskrsenja

Najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs izuzetno je svečano proslavljen u celoj srpskoj zajednici u Kanadi. Svi pravoslavni hramovi u okviru Eparhije kanadske bili su puni vernika, a Vaskrs je proslavljen i u svim srpskim domovima širom Kanade.

V. Mačar
Vladika Mirofan i otac Vasilije sa vernicima u crkvi Sveto Preobraženje Gospodnje u Miltonu

U crkvi Sveto preobraženje Gospodnje u Miltonu svetu arhijerejsku liturgiju služio je njegovo preosveštenstvo vladika Mitrofan uz sasluženje oca Vasilija, igumana manastira.

- Radujmo se, braćo i sestre. Vaskrsli Hristos jeste naš Hristos i mi smo njegova braća. Mi smo Njegov narod. Sve nas je svojim vaskrsenjem kroz Duha svetoga sakupio u svoju svetu Crkvu kojoj ni vrata pakla neće odoleti. A crkva je naša majka. Krstimo se u njega vaskrslog, pričešćujmo se njim vaskrslim. I sve što činimo u našem duhovnom životu, činimo radi Njega vaskrslog - poručio je vladika Mitrofan u Vaskršnjoj poslanici.

Doručak u konaku

Liturgija u crkvi Sveto preobraženje Gospodnje u Miltonu počela je oko četiri sata ujutro, a dva sata kasnije crkva je bila ispunjena do poslednjeg mesta. Nakon svete arhijerejske liturgije gosti su, posle tradicionalnog običaja kucanja vaskršnjim jajima, u manastirskom konaku posluženi doručkom.

G. Gligorević
Liturgija u Misisagi

Ne dešava se često da proleće ranije stigne u Toronto, ali kada se ipak desi, kao što je to ove godine, onda je i Vaskrs nekako lepši i radosniji. U nedelju su se i stari i mladi i oni koji tek prave svoje prve životne korake okupili u svojim crkvama na vaskršnjim službama. U hramu Sabora svih srpskih svetitelja u Misisagi bilo je mnoštvo sveta, a ispred hrama je ostalo bar još toliko! Uz pozdrav "Hristos vaskrse" i odgovor "Vaistinu vaskrse", vernici i parohijani unosili su šarene korpe raznobojnih jaja i palili sveće. Ispovedali su se oni koji su postili, a crkveni hor "Sveti Sava" "odgovarao" je na svetoj liturgiji.

Posle svete liturgije, mnogi su ostali na druženju u prostorijama Srpskog centra, a sa crkvenog dvorišta dugo je odzvanjao dečji smeh mališana zaokupljenih igrom. Nakon toga se odlazilo u kući ili u goste kod familije, kumova i prijatelja gde ih je, naravno, čekala prebogata trpeza na kojoj je bilo svega na izbor, od čorbi i sarmi, preko pečenja do kolača. Nije izostalo ni tradicionalno kucanje jajima i radost zbog "najjačeg" jajeta. Tako je prošao jedan lep i radostan dan, a već u ponedeljak svi su se vratili svojim redovnim poslovnim i životnim obavezama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online