Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 21.04.2017.
19:11
b92.net, Vestionline A

Nacrt smernica EU za pregovore: Čvrst stav prema Britaniji

Evropska unija od Velike Britanije traži da se račun koji će morati da plati za preuzete obaveze iskaže u evrima, i da Britanija garantuje status evropskih građana koji žive u Britaniji, kao i da ostane u nadležnosti Evropskog suda pravde u određenim slučajevima koji je pripremila Evropska komisija, navodi se u nacrtu smernica za pregovore EU.

pixabay.com
EU formira specijalan nacrt za Veliku Britaniju (Foto: Ilustracija)

Ovo ukazuje na rešenost Brisela da zauzme čvrst stav i ostane pri ovim zahtevima, koji su u suprotnosti sa planovima britanske premijerke Tereze Mej. 

"Pristanak na takav sporazum bio bi u suprotnosti sa obećanjem Mejove da će 'okončati nadležnost (evropskog) suda u Britaniji', što se kako se očekuje istaći u manifestu Torijevaca", piše Gardijan.

Šta će biti posle izbora?

Izbori u Britaniji biće održani 8. juna, a kako su najavili britanski mediji, očekuje se da će Tereza Mej predstaviti predizborni manifest svoje konzervativne stranke, odnosno torijevca i da će glavna obećanja biti istupanje sa zajedničkog tržišta, okončanje slobodnog protoka ljudi i prekid nadležnosti sudija Evropskog suda. 

"To bi je posvađalo sa pregovaračima EU ukoliko dobije na prevremenim parlamentarnim izborima", navodi Gardijan. 

Lideri 27 članica trebalo bi 29. aprila, tokom samita u Briselu, da usvoje smernice za pregovore sa Londonom, nakon čega se 22. maja očekuje usvajanje detaljnijih uputstava za pregovore koji će, kako se očekuje, izistinski početi nakon prevremenih parlamentarnih izbora u Britaniji 8. juna. 

Najosetljivija tema - račun

Kako prenosi AFP, jedno od najosetljivijih pitanja biće račun koji će se Velikoj Britaniji ispostaviti za izmirenje ranije preuzetih obaveza, koji će prema nacrtu morati da se plati u evrima, a ne u funtama, i izmirivaće se u ratama tokom više godina. 

Račun uključuje već obećane doprinose za evropski budžet, kao i za institucije EU poput Evropske centralne banke, Evropske investicione banke, i učešće Britanije u posebnim fondovima poput Evropskog fonda za razvoj i Fonda za izbeglice u Turskoj. 

"Velika Britanija moraće u potpunosti da plati preseljenje agencija i drugih tela Unije, poput Evropske agencije za lekove i Evropskog bankarskog regulatornog tela, koji se nalaze u Londonu", navodi Komisija u dokumentu. 

Ne pominje se konkretan iznos računa za Britaniju, ali je prema rečima jednog visokog evropskog zvaničnika, Komisija procenila da će on biti između 55 i 60 milijardi evra. 

Predviđa se i uspostavljanje institucionalne strukture kako bi se garantovalo da će obaveze Velike Britanije i 27 članica EU u okviru istupanja biti zaista ispunjene. 

To telo bi bilo ovlašćeno da preduzima "mere kako bi sređivalo nepredviđene situacije". 

"Kao dodatan pokazatelj koliko će istupanje iz EU biti složeno, dokument donosi i plan za robu koja je puštena na tržište pre Bregzita sa bilo koje strane nove granice EU-Velike Britanije, pri čemu se navodi da će se primenjivati evropska pravila ukoliko se prodaje nakon istupanja zbog neizvesnosti oko garancija, oznaka i drugih pitanja", navodi Gardijan. 

Ovaj list ističe da se u dokumentu ne navode smernice o budućem trgovinskom sporazumu, već se samo rešavaju pitanja neposrednog istupanja Britanije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online