Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 14.05.2017.
17:11
Lj. Ivanović - Vesti A

FBI o istrazi Rusa i Trampa: Ne mogu da nas ućutkaju

Vršilac dužnosti direktora Federalnog Istražnog Biroa Endrju Mekejb svedočio je pred Senatom samo 48 sati pošto mu je predsednik Donald Tramp smenio šefa Džejmsa Komija.

Reuters
FBI se ne plaši: Endrju Mekejb

Sve oči na Kapitol Hilu bile su uprte u Mekejba, a senatore je posebno zanimalo da li će smena zaustaviti istragu o ruskim vezama Trampa i njegovih saradnika sa ruskim tajnim službama, kao i da li će novi direktor smeniti ljude koji vode istragu koja bi mogla da preraste u skandal koji bi Trampa mogao da košta funkcije.

Zašto je Tramp nervozan?

Senator Ron Vajden je na saslušanju postavio Mekejbu nekoliko interesantnih pitanja povodom Trampove tvrdnje da mu je Komi lično u tri navrata rekao da se ne vodi istraga protiv predsednika, a onda 20. marta potvrdio da se ipak vodi. Prvo, da li je normalna praksa da FBI obaveštava nekoga da je predmet istrage?
- Ne - odgovorio je Mekejb.
A da li je onda normalno da obaveštava i da nije pod istragom?
- Ne. Mi ne obaveštavamo nikoga o takvim stvarima - ponovio je Mekejb.
A zašto bi se predsednik uopšte raspitivao da li je pod istragom ili nije, ako je nevin?
- Zaista ne znam šta je u predsednikovoj glavi - rekao je Mekejb.

- Gospodo senatori, istraga je nezaustavljiva. Prosto, morate znati da sistem funkcioniše i ja ću se postarati da ljudi koji istragu vode nastave da rade svoj posao u miru. Naravno, događaji su uznemirili mnoge u FBI, ali nas ne može niko zaustaviti u obavljanju posla, odbrani Ustava i zakonitosti u zemlji - rekao je Mekejb.

Na direktno pitanje da li je neko iz Bele kuće već pokušao da se umeša i zaustavi istragu, odnosno da li će tako nešto prijaviti Senatu ako se dogodi, Mekejb je rekao:

- Niko se nije mešao. A ako se to desi, odmah ću izvestiti Senat.

Na istom svedočenju su i šef CIA Majk Pompeo i šef Obaveštajne zajednice Den Kouts potvrdili da Rusija vodi agresivnu sajber kampanju i propagandu usmerenu na više ciljeva u SAD, a jedna od meta je demokratski poredak u zemlji.

- Rusi su agresivniji nego ikada. Pokušavaju da uspore i našu modernizaciju nuklearnih snaga, njihove tajne službe su veoma aktivne i mi to pouzdano znamo - rekao je Pompeo.

Den Kouts je dodao da će Rusija nastaviti da destabilizuje Ukrajinu jer želi da, u svom tumačenju Sporazuma iz Minska, praktično dobije veto na bilo koju stratešku odluku vlade u Kijevu tako što će ustavnim promenama istok Ukrajine morati da se saglasi sa većinom u zemlji za pristupanje EU i u NATO.

- Svejedno, ukrajinska vlada će nastaviti okretanje Zapadu - rekao je Kouts.
Iako je smenjen, Džejms Komi će u utorak svedočiti pred Senatom o ruskom mešanju u američke predsedničke izbore. Njegov iskaz se očekuje s velikim nestrpljenjem, jer sad Komi više nema zadršku da nešto prećuti. Ipak, veruje se da će povesti računa i da u ovom trenutku ne kaže ništa što bi poremetilo istragu koju njegove dojučerašnje kolege vode i dalje u FBI.

- Direktna umešanost Rusije u demokratske procese širom sveta predstavlja direktan napad i moramo zajednički raditi da odbijemo taj napad - rekao je senator Mark Vorner.

Reuters

Tramp: Komi je folirant

Predsednik Tramp je izjavio da bi smenio direktora FBI svakako, i bez preporuke Ministarstva pravde, jer "prosto nije dobro radio svoj posao".
- Imali smo Komi i ja zajedničku večeru u Beloj kući i tad sam ga prvi put pitao da li sam pod istragom, ako može da mi kaže. Posle toga smo imali i dva telefonska razgovora. Svaki put bi mi rekao da ja nisam pod istragom - rekao je Tramp, koji je Komija nazvao "folirantom koji je u FBI stvorio haos".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online