Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 18.05.2017.
18:01
G. Gligorević - Vesti A

"Vesti" u Torontu: Igrom kroz srpske zemlje

Sve se nekako sabralo u izuzetan događaj kakav je od početka do kraja bio godišnji koncert Akademije srpske narodne igre održan u Torontu. Akademci, ovaj put posebno nadahnuti, igrali su i pevali u osveženim koreografijama kao retko kada do sada.

G. Gligorević - Vesti
Akademci sa Batom i Rodikom Marčetić, Jelenom Tomašević, Ivanom Bosiljčić i konzulom Spasojem Milićevićem i njegovom suprugom Ljiljanom

Njihovi specijalni gosti iz otadžbine, poznati bračni par, pevačica Jelena Tomašević i glumac Ivan Bosiljčić, svojim raskošnim pevačkim i glumačkim talentom samo su pozlatili nit po kojoj će se ovaj koncert u srpskoj zajednici najvećeg kanadskog grada još dugo pamtiti.
 

Folklorna fešta

Umetnički direktor i koreograf Akademije Miroslav - Bata Marčetić zadao je na ovogodišnjem koncertu svim ansamblima, a ima ih šest, od najmlađih do rekreativnog, lep i nimalo lak zadatak.

Gledaoce su devojčice i dečaci, devojke i momci svojom igrom i pesmom poveli u sve srpske zemlje i područja gde žive ili su živeli Srbi: od Srbije i Kosova, preko Republike Srpske pa do Like i Dalmacije. Putovanje je bilo uzbudljivo, puno energije i radosti, boja i sećanja, po volji publike koja je uživala i burnim aplauzom pozdravila sve nastupe mladih folkloraša.

Gosti, vrhunski umetnici su, opet, sa svoje strane doneli jedinstven talenat, profesionalnost i ljudsku jednostavnost koju je publika nagradila ovacijama. Ivan je recitovao i bio domaćin događaja, a Jelena je pevala. Iako u privatnoj poseti Kanadi, poznati umetnički par je s radošću prihvatio da gostuje na koncertu Akademije. Ljubazno i strpljivo su odgovarali na pitanja brojnih srpskih medija posle koncerta, slikali se sa decom iz Akademije i obožavaocima iz publike.
Za "Vesti" smo kratko porazgovarali sa njima i dojmili su nas svojom neposrednošću, iskrenošću i time što sto su se ponašali kao da su i oni deo "Akademije", a ne zvezde iz Srbije.

Glumac ponovo dolazi

- Oduševljen sam koncertom, Bata je izuzetan stručnjak i to se vidi na pozornici, dečica su bila sjajna, ali imali su od koga da uče - kazao nam je Ivan.

- I Jelena i ja smo rasli u kulturno-umetničkim društvima i mogu da kažem da za decu nema boljeg mesta da se druže i odrastaju. Impresioniran sam da na drugom kontinentu, daleko od Srbije, ovako nešto postoji, da se s toliko ljubavi čuva svoja tradicija i kultura, prosto mi je puno srce kada ovo vidim.

Poznati glumac nam je otkrio i da će u septembru ponovo doći u Toronto. Tada će, na radost publike, održati koncert, zapravo poetsko-muzičko veče po kojima je poznat u Srbiji.

Na naše pitanje da li su upoznali Toronto i okolinu, i kakvi su im utisci iz grada poznata pevačica nam je otkrila da je i njoj i njenom suprugu ovo drugi put da su u najvećem kanadskom gradu.

Čuvanje tradicije

- Mene je ovaj koncert vratio u detinjstvo i predivno vreme. Čitavo moje društvo potiče iz folklora, moje najbolje drugarice su iz tih vremena, sada smo i kume. Ko voli i poštuje tradiciju, ovo je bio zaista izuzetan događaj i prelep koncert. Uživala sam punog srca - kazala je

- Naravno da smo se nahodali, otišli smo i do Nijagare. Toronto je grad koji pruža slobodu i možete da radite šta god poželite. Naš narod je ovde marljiv, znači, i uspešan, jer rad uvek vodi ka uspehu. Iako smo daleko od Srbije, vidljiv je duh našeg naroda i to je ono što je stvarno fascinantno - rekla je za "Vesti" Jelena Tomašević.

Najmlađi oduševili

Posebno šarmantni su bili najmlađi koji čine prve korake u igri i na pozornici. Oni su, kao i uvek, zagrejali i srca i dlanove publike koja je ispunila salu Rose Theatre
u Bramptonu.

Iako je rekli bismo, nepravedno bilo koga posebno pominjati iz ovog uragana pesme i igre, ipak ćemo izdvojiti nastup rekreativnog ansambla sa igrama iz Niša.
Oni su pokazali da godine nemaju nikakav uticaj kada se srcem i dušom voli i čuva tradicija svog naroda. I još bismo izdvojili devetogodišnjeg Simeona Kljakića čiji igrački dar, mada nikako nije jedini (zaista su brojni takvi u Akademiji), ipak posebno sija zbog njegovog stava, ponosa i srčanosti s kojom se kreće na pozornici.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online