Utorak 11. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 04.07.2010.
21:56
Tanjug A

Komorovski novi predsednik Poljske

Kandidat vladajuće Građanske platforme Bronjislav Komorovski pobedio je na današnjim predsedničkim izborima u Poljskoj, pokazuju rezultati anketa sprovedenih na biračkim mestima.

Novi predsednik Poljske sa 53 odsto glasova birača: Bronjislav Komorovski


Prema izveštajima državne televizije TVP, Komorovski je osvojio 53 odsto glasova, dok je njegov protivkandidat, lider opozione konzervativne partije Pravo i Pravda Leh Kačinjski osvojio 47 odsto, javio je Rojters.


Privatna televizija TVN javlja da ankete pokazuju da je Komorovski osvojio 51,09 odsto, a Kačinjski je zadobiopoverenje 48,9 odsto građana koji su danas izašli na birališta.


Rezultati današnjih izbora mogli bi da odrede kojom će brzinom i u kojoj meri biti sprovođene ekonomske reforme i da utiču na dalje stavove Varšave prema svojim partnerima u Evropskoj uniji i Rusiji, ocenila je britanska agencija.


Građani su na današnjim izborima birali između bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog, brata blizanca nedavno poginulog predsednika Leha, i vršioca dužnosti šefa države i predsednika parlamenta Komorovskog.


U prvom krugu glasanja, održanom 20. juna, nijedan kandidat nije dobio apsolutnu većinu pošto je od 10 kandidata, 41,5 odsto glasača podržalo Komorovskog, dok je Kačinjski osvojio 36,5 odsto glasova.


U Poljskoj, od 38 miliona građana, 30 miliona ima pravo glasa.


Izbori su sazvani nakon što je u avionskoj nesreći kod Smolenska u Rusiji 10. aprila poginuo predsednik Poljske Leh Kačinjski i veliki broj najviših državnih zvaničnika.


Privatni sektor i pristalice tržišne ekonomije podržavaju Komorovskog i očekuju da će on sarađivati sa vladom premijera Donalda Tuska na vraćanju zemlje na pravi ekonomski kolosek, navodi britanska agencija.

Kačinjski priznao poraz

 

Jaroslav Kačinjski

Lider opozicione stranke Pravo i pravda Jaroslav Kačinjski priznao je danas poraz na predsedničkim izborima i čestitao svom rivalu Bronjislavu Komorovskom.


"Moram da počnem radeći ono što dobri maniri nalažu, a to je da čestitam pobedniku", rekao je Kačinjski u obraćanju svojim pristalicama.


Prema rezultatima anketa sprovedenih na biračkim mestima, kandidat vladajuće Građanske platforme Komorovski odneo je pobedu u današnjem drugom krugu vanrednih predsedničkih izbora u Poljskoj.


Kačinjski, sa druge strane, uživa podršku pretežno starijeg i siromašnijeg biračkog tela, zbog protivljenja kresanju budžetskih troškova, privatizaciji, kao i nepoverenja prema krupnom biznisu i birokratama iz Unije.


U prvih 11 sati glasanja na biračka mesta izašlo je 42 odsto građana, što je nešto više od prvog kruga glasanja kada je u isto vreme na birališta izašlo 41,5 odsto građana, a ukupna izlaznost po okončanju glasanja bila 54 odsto.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online