Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 25.08.2017.
00:44
N. Jokić - Vesti A

Francuska vlada silom brani Zakon o radu: Za suzavac 22 miliona evra

Francusko ministarstvo unutrašnjih poslova sprema se da silom i o trošku poreskih obveznika nametne novi zakon o radu. To potvrđuje i oglas o javnoj nabavci Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske: vlada plaća 22 miliona evra nabavku granata sa suzavcem za potrebe žandarmerije i policije.

EPA/Yoan Valat
Pariz: Policija rasteruje učesnike protesta

Da li predsednik Makron pretvara svoj mandat u bitku protiv građana, pitaju se mnogi. Prvo je njegova stranka Republika u pokretu, uz podršku "velikih" medija i donatora iz korporacijsko - bankarskih grupa, uspela da osvoji većinu u parlamentu, koji je potom poslušno izglasao ovlašćenje vladi da dekretom nametne novi zakon o radu, što će biti sprovedeno na jesen.
Sada se vlada, ali i sindikati, očigledno pripremaju za - ulične sukobe.

Jeftini radnici sa Istoka

Zagovornik neoliberalne ideologije surovog kapitalizma po kojoj se tržište samo organizuje, predsednik Makron sada namerava da ode u drugu krajnost. Naziva to "liberalizacijom tržišta rada". Pritom, sindikati su već odavno oslabljeni, njihovi lideri kompromitovani, a kao ključno oružje tu je i radna snaga iz istočnoevropskih država koja radi za vrlo niske plate, a poslodavac im plaća niske doprinose po zakonima iz zemalja njihovog porekla.

Novi zakon o radu zapravo će predstavljati francusko preuzimanje srodnih nemačkih propisa.
Pre svega, razbija se definitivno sindikat po granskim grupama privrede. U svakom preduzeću radnici će pregovarati i glasati o merama i predlozima koji se tiču trajanja radnog vremena i ostalih osnovnih radničkih prava. Uprošćeno rečeno, poslodavac će otpuštati radnike po svom nahođenju.

U situaciji kad na tržištu rada ima više onih koji traže posao, nego onih koji ga nude, odnos snaga je jasan - radnici će se naći u situaciji da ih poslodavci ucenjuju u stilu "ako nećeš da radiš pod ovim uslovima - ima ko hoće".

Večito vanredno stanje

Makron je pripremio i dodatna sredstva borbe protiv naroda, poput mera kojima će se vanredno stanje pretvoriti u redovno. Vlada će onda moći da zabrani masovna okupljanja - u ime borbe protiv terorizma. Tako će predsednik i njegova vlada koju vodi bivši nuklearni lobista Filip Eduar, moći "na miru" da sprovede novi zakon o radu.

Francuska je zemlja u kojoj je nezaposlenost visoka već 30 godina. Poslodavac veoma teško može da otpusti radnika koji je stalno zaposlen, čak i ako je ovaj prekršio radnu disciplinu. Ovo je uticalo na rast nezaposlenosti, jer je radnik prezaštićen, a poslodavac se teško odlučuje da ga zaposli za stalno. Poslodavci zato radije zapošljavaju na određeno vreme, a sa takvim ugovorom - agencija neće da iznajmi stan, niti banka da dodeli kredit.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online