Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.09.2017.
20:10
R. Lukić - Vesti A

"Vesti" u Nemačkoj: Dve decenije bratske sloge

U velikoj luksuzno opremljenoj sali srpskog restorana Trokadero, u gradskoj četvrti Vinhorst u Langenhagenu, humanitarno udruženje Pomoć za mladi život svečano je obeležilo 20 godina postojanja. Udruženje je 1996. osnovano, a 1997. registrovano kao humanitarno udruženje, ali je vremenom zbog promenjenih okolnosti preraslo u samostalnu nevladinu organizaciju za razmenu mladih.

R. Lukić
Mirko Hojer i Mićo Mićić (treći i četvrti sleva) sa gostima iz pokrajine, grada i regiona

Saradnja koju su započeli mladi iz Langenhagena pre 10 godina krunisana je potpisivanjem ugovora o partnerstvu Bijeljine i Langenhagena.

Gradonačelnici

Da iza 20 godina rada stoje vidni rezultati govori i činjenica da su na proslavu jubileja stigli svi gradonačelnici Langenhagena, a iz Bijeljine delegacija sa gradonačelnikom Mićom Mićićem i autobus pun mladih svirača, pevača i folklornih igrača. Iz Bijeljine su stigli i oni koji su prijateljstvo u tom gradu kovali od samog početka, a to su pre svega majka udruženja Radmila Nikolić i suosnivač Ibro Imširević, u to vreme predsednik Islamske verske zajednice u Bijeljini.

Prijateljstvo najvrednije

- Ako nešto postoji 20 godina znači da nešto i vredi. Uveren sam da će se saradnja i prijateljstvo nastaviti kada više i ne bude ovih današnjih garnitura - rekao je za "Vesti" gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

R. Lukić
Gosti iz Bijeljine: Začetnici saradnje (desno)

Među one koji su deo sebe ugradili u most prijateljstva i koju su građani Langenhagena srdačno primili se ubraja i Slavka Mitrović, portparol Skupštine opštine Bijeljina, i Ramo Smajlović, koji je odrastao sa udruženjem Pomoć za mladi život. Imao je samo 10 godina kada je u Langenhagen došao prvi put. Ramo danas ima 28 godina, ali je uvek ostao "naš Ramo" - dete udruženja i grada Langenhagena.

Med sa krova većnice

U Langenhagenu je tradicija da se na tavanu Gradske kuće uzgajaju pčele, i da med može da poklanja samo gradonačelnik osobama koje on nekim povodom odabere. Povodom 20-godišnjeg jubileja udruženja Pomoć za mladi život, med sa krova Rathausa dobio je zamenik gradonačelnika Vili Mine, koji je u Bijeljini boravio 15 puta. Odmah po primanju poklona Mine je od članova udruženja dobio novo ime - Slatki Vili.

R. Lukić
Suosnivač: Ibro Imširević sa suprugom

Sala je bila puna, a između mnogo govornika za kratko osveženje pobrinuo se Orkestar harmonikaša Manfreda Ungera, umetničkog direktora Muzičke škole Langenhagen, i orkestar ansambla KUD Semberija koji je cele večeri igrao, pevao i uspešno izveo program koji je osmislio njihov umetnički direktor Goran Perkić.

Govore su prvo održali gradonačelnici Mirko Hojer i Mićo Mićić, a sledili su Karl-Hajnc Klare, zamenik predsednika Parlamenta Donje Saksonije, Petra Rudscuk, zamenica predsednika Regije Hanover, Vili Mine, zamenik gradonačelnika Langenhagena, i Gabi Janke, profesorka gimnazije u kojoj je udruženje poniklo, a koja i danas rukovodi saradnjom gimnazije sa školama u Bijeljini.

- Posebno pozdravljam svoje prethodnike Valtrud Krikenberg i Fridhelma Fišera koji su prvi podržali rad udruženja, a naravno i svog zamenika Vilija Minea koji godinama neguje naše prijateljstvo sa Bijeljinom. Posebno sam srećan da su ovde i mladi iz Bijeljine koji su most spajanja dva grada - rekao je između ostalog gradonačelnik Lagenhagena Mirko Hojer izražavajući divljenje sedmorici gimnazijalaca koji su osnovali udruženje koje je uspelo da dve decenije uspešno radi.

Daniel se uplašio Bosanaca

- Kad sam bio prvi put u Beograd sam stigao avionom, a u Bijeljini, zajedno s vršnjacima iz Bosne, seli smo u autobus i pošli u Sarajevo i Sutomore. Bosanci su u autobus ušli glasno i čim su seli dohvatili su harmoniku, počeli da sviraju, pevaju i vrište. Imao sam tada 14 godina i moram priznati da sam se bio uplašio. Hvala svima koji su doprineli da smo postali prijatelji - ispričao je Daniel, danas student na Lajbnic univerzitetu u Hanoveru.

R. Lukić
Ponos gimnazije: Dr Dragić i student Daniel

Dobri ljudi

- Iz Lagenhagena nam uvek stižu dobri ljudi. Naši gradovi su već 10 godina pobratimi - naglasio je Mićo Mićić, kojem je kolega Hojer uručio specijalnu Povelju desetogodišnjice.

Karl-Hajnc Klare, zastupnik predsednika Pokrajinskog parlamenta, istakao je da načela udruženja solidarnost, humanost i zajedništvo doprinose prijateljstvu i dve države, a Petra Rudscuk, zamenica predsednika Regije Hanover, izrazila je potrebu da se ta načela danas u vreme masovnog kretanja izbeglica još više pojačaju. Zanimljive priče ispričali su gimnazijalci koji su posetili Bijeljinu i BiH, a njihova profesorka bila je ponosna da su dr Željko i student Danijel bili đaci njene gimnazije.

- Neka vaša ruka dodirne sve kontinente, biće nam svima bolje - poželeo je Goran Perkić, umetnički rukovodilac Semberije.

Bogat program Semberije

Članovi KUD-a Semberija, iako su imali teško veče, uspeli su da goste dobro zabave i da im predoče deo balkanskog folklora, narodne pesme i klasične muzike, koje su izvele solistkinje Nada Marjanović i Mirela Gernac i duet Andrijana Spasojević i Neda Marjanović.
Publika je naročito dobro primila vesele šopske igre, igre iz istočne Hercegovine, Svadbene običaje iz sela Koretište (Gnjilane) i šaroliku običajnu duhovnu koreografiju iz sela Duboka pod nazivom Dubočke kraljice.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online