Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.09.2017.
00:55
D. Pašić - Vesti A

Radići poštenjem oduševili Nemca

Nikola na parkingu u Mrkonjić Gradu našao mobilni telefon Nemca Bernda, koji se iznenadio kad mu se na poziv koji je uputio na svoj telefon da bi ga locirao javio neko ko tečno govori nemački jezik

D. Pašić
Beskrajno zahvalan: Nemac Bernd Krajček (drugi zdesna)

Nikola Radić iz Linca radni vek je proveo u firmi Gebauer-Griler, gde je posle 42 godine radnog staža stekao penziju. Rodom je iz sela Kuli, kod Mrkonjić Grada, gde često odlazi da obiđe imanje i gde je proveo detinjstvo. Ovog leta u rodnom selu je boravio sa ćerkom Zoricom, zetom Tomasom i unukom Magdalenom. Prilikom odlaska u kupovinu u Mrkonjić Grad, Radići su na parkingu u naselju Brkića bašti pronašli izgubljeni mobilni telefon.

Ispostavilo se da telefon pripada Nemcu, koji je oženjen jednom Bosankom iz Mrkonjića, a oni su kao i Radići došli na odmor. S obzirom na to da se Bernd bavi nekretninama u mobilnom su mu se nalazili brojevi od važnih mušterija, pa se obradovao kada je saznao da će mu boravak na odmoru ipak ostati u lepom sećanju:

- Muž od Alme, Bernd, tražio je svoj mobilni telefon po kući. Negde ga je spustio, ali nije znao gde. Najzad, Alma je sa svoga telefona pozvala Berndov broj, da bi proverila da nije negde u kući. Međutim, telefon je u tom trenutku bio kod mene i ja sam se javio, odgovorivši na nemačkom, i rekao im da mogu doći da ga preuzmu. Bili su iznenađeni jer nisu očekivali da će brzo pronaći mobilni i da će im se neko javiti ko govori nemački jezik - preneo nam je događaj iz rodnog kraja, Nikola Radić.

Mali etno-muzej

Nikolu srce vuče u rodnu grudu. Održava imanje, a posebno je ponosan na kuću u kojoj je rođen i odrastao. U njoj čuva pravu riznicu starina, kao što je starinsko ognjište, nagoren sač, konjsko sedlo i samar, rakijska pljoska, pletena košnica - trnka - fučija (vučija), varićak kojim se merilo žito, čanak... Tu je i drveno ralo, rakijsko bure... Sve to s ljubavlju čuva Nikola. Jednoga dana, kada zbirku sredi i sve postavi na svoje mesto, može otvoriti mali etno-muzej:
- Da se ne zaboravi kako se nekada živelo - kaže Nikola.

D. Pašić
Nikola Radić (prvi zdesna) sa zetom Tomasom, ćerkom Zoricom i unukom Magdalenom

Alma se u društvu rođaka, poznatog novinara Ibrahima Halilovića i supruga Bernda, odmah uputila ka Kuli, kako bi se po dogovoru sreli sa Radićima i preuzeli mobilni. Na nekoliko kilometara od sela Kuli, na glavnom putu, Nikolina ćerka Zorica i zet Tomas su sačekali goste, a potom ih pozvali kući, gde ih je čekao Nikola. Alma, Ibrahim i Bernd su se oduševili dočekom i zadržali se kod Radića, kojima su se zahvalili na ovom predivnom potezu. Nikola je prepričao kako su pronašli mobilni.

- Kada smo na parkingu našli mobilni, odlučili smo da sačekamo da se neko eventualno javi, odnosno pozove broj. Planirali smo posle toga da ga predamo policiji, pa neka oni pokušaju naći vlasnika. Ipak, na kraju smo pozvali prvi broj koji je bio ukucan u mobilnom, dobili u Nemačkoj neku Berndovu mušteriju i od nje sve podatke o njemu - kazao je Radić.

Nije bilo kraja zahvalnosti vlasnika Bernda. Oni su to opisali kao lep ljudski gest poštenih ljudi, a posebno su se zahvalili ne samo za nađeni i vraćeni telefon, nego i za srdačnost i domaćinski odnos koji su osetili kod Radića.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online