Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 25.12.2017.
08:40
sputniknews.com A

Lavrov: Nova "gvozdena zavesa"? Ne, to ne postoji

Ne postoji nova "gvozdena zavesa" između Rusije i SAD, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za Sputnjik.

EPA/Justin Lane
Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov

- Ne mislim da se termin ’gvozdena zavesa‘ može primeniti na rusko-američke odnose u savremenoj fazi - rekao je Lavrov naglašavajući da postoje problemi u odnosima dveju zemalja i nemotivisane antiruske akcije Sjedinjenih Američkih Država.

Među akcijama Vašingtona usmerenim protiv Moskve, ministar je istakao usvajanje zakona o sankcijama u SAD, situaciju sa ruskom diplomatskom imovinom u SAD, pritisak na ruske diplomate od strane FBI i progon ruskih medija. 

- I to je samo deo opširne liste nemotivisanih antiruskih akcija - dodao je Lavrov. 

Šef ruske diplomatije objasnio je situaciju činjenicom da je u SAS nastao još jedan napad "makartizma", na koji američko društvo nije razvilo imunitet.

Lavrov je pozvao SAD i Severnu Koreju da započnu pregovore i dodao da je Rusija spremna da olakša te dogovore. Moskva već neko vreme poziva te dve zemlje da razgovaraju kako bi se smanjile tenzije zbog severnokorejskog nuklearnog i raketnog programa, prenosi Rojters.

- Ali, lično sam uveren - kao što je nekad u SAD svima dojadio i prekinuo se "lov na veštice" koji je organizovao senator Džozef Makarti, tako će u trenutnoj situaciji doći do otrežnjenja, a nakon njega i isceljenja. Mada će vreme biti uzalud izgubljeno - naglasio je Lavrov. 

Rusofobična histerija u Vašingtonu dobila je već paranoidan karakter, ona ne dozvoljava da Rusija i SAD krenu u pravcima važnim za njih, a takođe izaziva dodatne tenzije u svetu, dodao je Lavrov. 

Moskva ne namerava da intenzivira konfrontaciju sa SAD, ali će odgovarati na agresivne napade, naveo je Lavrov. On je primetio da se, uprkos porastu antiruskog raspoloženja u SAD, ruska strana ponaša pragmatično. 

- Odgovaramo na agresivne napade, ali nećemo podsticati sukob. Nastavićemo da dosledno i snažno branimo naše stavove, vraćajući kolege u Vašingtonu ka temeljnim principima na kojima treba da se izgrađuje bilateralni dijalog. Glavni među njima su uzimanje u obzir i poštovanje međusobnih interesa. Bez toga je jednostavno nemoguće poboljšati odnose, niti je verovatno da će uspeti da se efikasno sarađuje u međunarodnim pitanjima - istakao je Lavrov.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online