Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.07.2010.
08:57
Vestionline A

Deca zlostavljana i u dečijim ustanovama

Fizičko i seksualno zlostavljanje dece nije se događalo samo u crkvenim ustanovama, već, prema sada dostupnim podacima, i u mnogim domovima za maloletnike

Posle optužbi protiv crkvene dečije ustanove u pokrajinama Gornja Austrija i Beč, u vezi kojih državno tužilaštvo vodi istrage, dostupne su informacije o zlostavljanjima u državnim ustanovama.


Oko 250 pogođenih iz čitave Austrije se do sada javilo, istakla je Kristine Vinkler-Kirhberger, šef državnog tužilaštva za decu i omladinu (Kija) u Gornjoj Austriji.
Taj broj se tiče samo prijava iz Beča, Tirola, Forarlberga i Gornje Austrije, gde su, nakon što su objavljeni slučajevi zlostavljanja u crkvenim institucijama, uspostavljene kancelarije za žrtve svetovnih institucija unutar "Kija".


U Gornjoj Austriji, gde "Kija", tek dve nedelje ima svoju zvaničnu kancelariju za prijavljivanje zlostavljanja, prijavilo se do sada sedam osoba. Te prijave se tiču pre svega 1970-tih i 1980-tih godina i pokrajinskih ustanova u Lincu i Leonštajnu.

"Prijavljena su teška telesna zlostavljanja, ali i seksualno nasilje", rekla je Vinkler-Kirhberger.


Prema njenim rečima treba računati da će narednih meseci broj prijava brzo rasti.
"Ne radi se o pojedinačnim slučajevima, jer je do kasnih 1980-tih strukturalno nasilje u pojedinim institucijama bila svakodnevnica", kazala je Vinkler-Kirhberger.


Posebno teški slučajevi, vezani za ranije metode, prijavljeni su u vezi doma u Linc-Vegšajdu. Tamo su postojale takozvane ćelije za korekciju. Prostor od četiri puta četiri metara sa samo jednim svetlom služio je za izolaciju maloletnika.


"Jedno lice je prijavilo da je u toj ćeliji bio nedelju dana zatvoren bez odeće", prenela je ona.


Pored toga postojao je i "krug udaraca", koji je predviđao da vaspitači stanu u krug, i udaraju rukama i nogama na maloletnika u krugu.


Dalji drastičan slučaj zlostavljanja je sudbina jedne osobe koja je na čitavom telu istetovirana. Naime, uz prihvatanje vaspitača, vođe klanova među stanovnicima doma su sa iglom i bojom redovno ubadali znakove pod njegovu kožu.


"Tek se nalazimo u fazi prihvatanja prijava. Do oktobra ćemo prikupiti prijave, i uspostavićemo kontakt sa institucijama, pokušavajući da pronađemo odgovorne"; najavila je Vinkler-Kirhberger.


Nakon toga treba da se izrade predlozi za obeštećenje žrtava, od finansijskog, preko psihoterapije, pa sve do izvinjenja.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online