Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 22.07.2010.
09:23 >> 20:21h
Vestionline A

Mediji o MSP: Nada za separatiste širom sveta

Mišljenje Međunarodnog suda pravde da deklaracija o proglašenju nezavisnosti Kosova "ne krši opšte međunarodno pravo" svetske novinske agencije i druge medijske kuće prenele su pod oznakom "hitno", ocenjujući da će ono podstaći dalje priznavanje Kosova, ali ima i upozorenja da će podstaći separatističke pokrete u svetu.

Američka agencija AP je navela da neobavezujuće mišljenje MSP priprema teren za "dalja međunarodna priznanja nezavisnosti" Kosova.


Britanska agencija Rojters
je ocenila da će mišljenje suda dovesti do toga da još veći broj zemalja prizna nezavisnost Kosova i približi Prištinu ulasku u UN.


Bi-Bi-Si je ocenio da će odluka, iako je savetodavnog karaktera, biti okvir za diplomate u naporima da uspostave tehničke odnose između Srbije i Kosova.


Nemački mediji u prvim komentarima ističu da je mišljenje suda jasno i da je u korist Kosova, što, smatraju, predstavlja iznenađenje. ''Eksperti su, međutim, očekivali da će sudije izbeći da stvore presedan, koji bi mogao da deluje na druge manjine da i one proglase nezavisnost i zato je nedvosmisleni stav suda u korist Kosova iznenađenje'', objavio je ''Zidojče cajtung'', navodeći da su se pokreti za nezavisnost širom sveta nadali odgovarajućem mišljenju.


I austrijska državna televizija ORF prenela je kao glavnu vest ocenu MSP, kao i elektronska izdanja austrijskih dnevnika, poput bečkog lista "Esterajh".


"Glas Amerike" je izveštavajući o mišljenju MSP naveo da je do sada 69 zemalja, uključujući SAD i 22 članice EU priznalo kososvko proglašenje nezavisnoti, dok je "Slobodna Evropa" naveo da su obe strane očekivale odluku u svoju korist, mada analitičari smatraju da probelem Kosova neće biti okončan mišljenjem MSP.


Birtanski list "Gardian" je istakao da će odluka Suda dovesti do daljeg priznavanja nezavisnosti Kosova, kao i da će uticati na sitaciju na terenu.


Ruske novinske agencije javile su danas pod oznakom hitno da je Međunarodni sud pravde u Hagu ocenio da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova ne predstavlja kršenje međuanrodnog prava.


Agencija Itar-Tas s istakla je da po mišljenju suda međunarodno pravo ne sadrži zabranu usvajanja deklaracije o nezavisnosti.Ruska državna agencija navodi da mišljenje suda nema obavezujući, već samo konsulstativni karakter, ali da će "stvoriti određeni međunarodno-pravni presedan".


Agencija Interfaks
je javila da je sud ocenio da nijedna norma međuanrodnog prava nije mogla da zabrani Kosovu da proglasi nezavisnost 17. februara 2008. godine.Sud je ukazao da u međunarodnom zakonodavstvu nema norme koja bi mogla da zabrani proglašavanje nezavisnosti, navela je agencija, dodajući da je "samim tim, međunarodni sud UN priznao zakonitost samoproglašenja nezavisnosti Kosova".


Agencija RIA Novosti
prenela je u svom izveštaju izjavu predsednika MSP-a Hisašija Ovade da samoproglašena nezavisnost Kosova nije suprotna normama međunarodnog prava. Za razliku od odluka MSP, njegova konsultativna mišljenja nemaju obavezujuću snagu, ali "mogu da povuku sa sobom političke posledice", navela je i ta ruska agencija.


RIA Novosti podseća da je do sada nezavisnost Kosova priznalo 69 od 192 zemlje-članice UN, a da su Srbija, Rusija, Kina, Indija i niz drugih uticajnih zemalja odbile da priznaju Kosovo, smatrajući da su kosovski Albanci svojim otcepljenjem grubo prekršili norme međuanrodnog prava.


I mediji u regionu sa pažnjom su propratili objavljivanje savetodavnog mišljanja MSP u Hagu o zakonitosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.


Hrvatska novinska agencija Hina
prenela je da se Sud nije rukovodio političkim motivima, niti su ga zanimale političke implikacije, koje će sa sobom doneti odluka.


Agencija BiH Fena prenela je mišljenje MSP da međunarodno pravo ne sadržava zabranu proglašenja nezavisnosti.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.07.2010. 20:23
Ми Срби са Косовом треба следити пример Русије и Грузије, руси су већ завршили већи део своје акције док је сазнао цео свет, нас нико не воли јер смо Православна мањина и има нас мало за разлику од Русије да смо ми велика Православна земља нико нам не би радио ово, али сада је кренуло наравно да треба сви да сада траже независност, али било би ми драго када би се америка распала. Живела слободна Србија!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online